Achter de schermen bij Dragons Den: innovatieadviseur vertelt

  • 10 april 2012
  • -Reacties

Syntens Innovatieadviseur Ruben van der Horst vertelt over het ontstaan van een mooi traject waarin ondernemers geholpen worden om financiering te verkrijgen. Hij vertelt: “Ruim een jaar geleden ontmoette ik een jonge investeerder (familiekapitaal), die op zoek was naar kansrijke innovatieve bedrijven om in te participeren. Zowel in financieel opzicht als als meewerkend voorman. Na een goed gesprek en enkele leads uit mijn relatienetwerk is deze investeerder als eerste in mei vorig jaar ingestapt in een snelgroeiend bedrijf, naar wederzijds genoegen en met succes!”

Hij vervolgt: “Nu, een klein jaar later is deze investeerder (ondertussen gegroeid naar 2 personen) op zoek naar nieuwe bedrijven om in deel te nemen. Vanwege de uitstekende ervaringen en goede relatie met Syntens is ons gevraagd of er in ons netwerk nog meer innovatieve bedrijven zitten in 3 specifieke richtingen (mobiliteit, verpakkingen en energiehuishouding in gebouwen). Dit bracht mij op het idee deze vraagstelling breder uit te zetten. Dit alles met als doel om een “dragons den” (investors pitch programma van de BBC) sessie te organiseren waarbij een aantal van onze top-klanten met financieringsbehoefte voor hun innovatie hun idee en plan ter plekke kunnen pitchen. En, dat gaat nu gebeuren!”

Op woensdag 4 april 2012 kwamen in Nieuwegein 5 bedrijven bijeen om bij de investeerder, in informele setting, hun idee en businessplan te pitchen. Heel bewust had ik gekozen voor een informeel uurtje met de investeerder. De bedrijven waren goed op de hoogte en gecoacht in wat ze gingen presenteren. De investeerders waren oprecht benieuwd naar de plannen! De setting was zonder publiek, zodat iedereen vrijuit kon spreken.

“Het werd een spannende, enerverende dag voor alle partijen. Ik hoop op meerdere vervolggesprekken en in ieder geval een nieuwe participatie. En…die kans zit er zeker in!”

Waarom organiseren LiveWIRE en Syntens dit?

“Financiering van innovatie is, in mijn 12 jaar Syntens adviseurschap, een van de meest belangrijke onderwerpen die aan bod komt.” Een bedrijf dat een goed idee heeft is, zeker met ondersteuning van LiveWIRE en haar netwerk, goed in staat om:

• de (meestal eigen) markt in te schatten

• de benodigde technologie te ontwikkelen

• de ontwikkeling van de innovatie als project tot een succes te brengen

Maar om een innovatie te kunnen realiseren is geld nodig. In veel gevallen ook meer geld dan van te voren is begroot, zeker bijvoorbeeld bij productontwikkelingstrajecten. Het echte ondernemerschap met bijbehorend positivisme, resulteert regelmatig in onderschatting van tegenvallers. Het zelf financieren van een succesvol innovatietraject is voor het MKB lang niet altijd (geheel) mogelijk. Op dat moment is externe financiering benodigd. Een gezond bedrijf kan dan over het algemeen beroep doen op bancaire financiering, diverse subsidies, innovatiekredieten of revolving funds. In zee gaan met een private investeerder (of investeringsfonds) is doorgaans een duurdere vorm van financiering, omdat je op een vroeg moment aandelen (die nog weinig waard zijn) van je bedrijf gaat verkopen. “

 “MAAR…een investeerder kan, naast geld, ook andere waarde toevoegen aan je bedrijf. Kennis, ervaring en een netwerk bijvoorbeeld. En dat is precies DE reden om ook naar dergelijke vormen van financiering te kijken en in zee te gaan met een private investeerder. “

Reacties zijn welkom! ruben.vanderhorst@syntens.nl

Tags: