Slimme brandstof voor innovatie: MKB Businessevent tijdens Shell Eco-marathon op 16 mei 2012

  • 29 mei 2012
  • -Reacties

Hoe kunnen Rotterdamse ondernemers aangestoken worden door de energie van een evenement als de Shell Eco-marathon? Terwijl de wagens warmdraaiden organiseerde Syntens Innovatiecentrum een breed en gevarieerd workshopprogramma en bracht daarmee ‘Slimme Brandstof voor Innovatie’ naar het Midden- en Kleinbedrijf. Want ondernemers in haven en stad hebben niet alleen een bijdrage te leveren aan de gewenste duurzame ontwikkeling: zij kunnen ook de vruchten plukken als zij met innovatie aan de slag gaan.

Kansen voor ondernemers

De Eco-Marathon is een inspirerend en interactief festival waar bezoekers innovatie en de toekomst van energie kunnen ervaren, terwijl zij hun eigen energie met plezier inzetten. Een uitstekende plek om als ondernemer nieuwe kansen te ontdekken voor nieuwe business.

Syntens innovatieadviseur Raoul Rossou: “We zien dat ondernemers soms dreigen stil te vallen en even een duwtje nodig hebben. Maar juist als ondernemer moet je door blijven gaan. De ‘drive’ vinden om weer in beweging te komen kan door nieuwe contacten op te doen of nieuwe kennis te verkrijgen. Daarom biedt Syntens workshops die in korte tijd inspireren en activeren om daadwerkelijk actief aan de slag te gaan met vernieuwing. Kennis op diverse gebieden is handig en geeft de goede bagage. Juist industrie- en havenbedrijven in de regio willen we tijdens dit evenement deze unieke kans geven.”

Filmverslag


Programma

Om 13.00 uur vond de officiële opening van Syntens workshops plaats door Alexandra C. van Huffelen, wethouder duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte van de Gemeente Rotterdam.  Wethouder Van Huffelen geeft in haar toespraak aan dat Rotterdam graag aanjager van verandering is en roept de aanwezige Rotterdamse ondernemers op om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van Rotterdam: door het bedrijf duurzamer in te richten en door duurzame producten en diensten te ontwikkelen. Maar wel op een Rotterdamse manier zodat je als ondernemer er geld mee kunt verdienen.

Rotterdam

Het organiseren van businessimpulsen past uitstekend in het beleid van de gemeente Rotterdam. Zij activeert haven- en industrie gerelateerde MKB-ers. Denk hierbij aan het project i-HIC dat de gemeente Rotterdam uitvoert met onder andere Syntens Innovatiecentrum. Projectleider i-HIC is Sybren Steensma. Hij vertelt: “Met het project i-HIC (Innovatief Haven en Industrieel Complex) geven we het Rotterdamse MKB in de haven en de stad een belangrijke impuls. Door workshops, individuele adviezen en het begeleiden van bedrijvenclusters dragen we bij aan de economische ontwikkeling en het innovatievermogen van dit belangrijke gebied. We werken daarbij nauw samen met de gemeente, maar ook met bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel, Deltalinqs en het Havenbedrijf."

Om als ondernemer zelf concreet bij te tanken waren er verschillende sessies tijdens de middag; Duurzaam ondernemen, innoveren in nieuwe arbeidsmarkt, innoveren door nieuwe verbindingen, business model canvas, social media en internationale business zijn de onderwerpen van de workshops.

Naast de workshops kregen deelnemers een rondleiding door de paddock van de Shell Eco-Marathon, waar teams van studenten vanuit heel Europa innovatieve techniek aanwendden voor de optimalisatie van hun voertuigen. In ‘Het Lab’ was ter plaatse de passie voor vernieuwing te beleven.  De Eco-Marathon is een inspirerend en interactief festival waar bezoekers innovatie en de toekomst van energie kunnen ervaren.

Tags: