HeatMatrix Group B.V. verovert tweede plaats in MKB Innovatie Top 100 verkiezing

  • 14 juni 2012
  • -Reacties

Op maandag 4 juni  2012 presenteerden Syntens Innovatiecentrum, NL Octrooicentrum, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad voor de zevende keer de ranglijst met 100 concrete innovaties. Deze top 100 wordt gezien als de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor bedrijven in het MKB. HeatMatrix Group BV uit Rotterdam, die deel uitmaakt van het project Shell LiveWIRE voor technisch innovatieve ondernemers, wist de tweede plaats te veroveren in de lijst. In totaal wisten maar liefst 12 bedrijven uit het project Shell LiveWIRE een plek te bemachtigen in de MKB Innovatie Top 100.

Patricia van Schie, Program manager Social Investment van Shell Nederland B.V.: “We zijn vanuit het project LiveWIRE trots op onze technostarters en willen alle 12 de ondernemers van harte feliciteren met hun positie. Juist technostarters hebben een groot innovatief vermogen en LiveWIRE helpt in de verdere ontwikkeling van ondernemers en ondernemerschap. Het is schitterend om te zien dat LiveWIRE ondernemers zich tot de 100 meest innovatieve ondernemers mogen rekenen.”

HeatMatrix Group B.V. staat op positie 2 in de Top 100

HeatMatrix Group richt zich op het ontsluiten en hergebruiken van industriële restwarmte. Daartoe verkoopt en ontwikkelt het bedrijf een nieuwe generatie innovatieve kunststof warmtewisselaars. In Nederland gaat ca. 40% van winbare restwarmte verloren via schoorstenen. Er zijn vrijwel geen geschikte technologieën beschikbaar om deze restwarmte uit grote, gasvormige, corrosieve en vervuilende stromen te ontsluiten, terwijl daar wel een enorme potentie ligt voor restwarmtewinning. De kunststof HeatMatrix warmtewisselaars kunnen dat wel. HeatMatrix richt zich op restwarmtewinning en warmte-integratie bij industriële gebruikers van o.a. stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales. Kom meer te weten over HeatMatrix Group B.V. in de onderstaande video.

Voertuig Innovatie Techniek Nederland B.V.

Voertuig Innovatie Techniek Nederland B.V. uit Lisse gooide hoge ogen met een mooie 15e positie in de MKB Innovatie Top 100. Voertuig Innovatie Techniek Nederland B.V. ontwikkelde de Smart Save Box, een start-stopsysteem voor personen, bestel- en vrachtauto’s. Het systeem doet de motor afslaan en veilig weer starten op momenten dat een draaiende motor niet nodig is. Uniek aan het systeem is dat het achteraf in ieder voertuig eenvoudig kan worden aangebracht en verwijderd. Volgens de testgegevens van HAN Automotive is het systeem is in staat om maar liefst 7% brandstof en CO2 uitstoot te besparen.

Meer succes van andere Shell LiveWIRE deelnemers

De overige tien deelnemers van het project Shell LiveWIRE zijn Xilloc Medical (nr. 22 en winnaar van de Shell LiveWIRE Award 2011), tik-tik B.V. (nr. 50), vQm packaging BV (nr. 61), Floww International (nr. 62), GenDx (nr. 63), Robin Radar Systems BV (nr. 68),Catawiki (nr. 78), BlueMark Innovations B.V. (nr. 79), Nanocoat International (nr. 98) en Abundnz (nr. 99).

Deze twaalf technisch innovatieve ondernemingen bestaan minder dan 5 jaar. Desondanks hebben zij zich nu geprofileerd als behorend tot de meest innovatieve MKB ondernemingen van Nederland. Met 12 van de 100 ondernemingen uit het project Shell LiveWIRE lijkt de kennis en het netwerk van LiveWIRE een zeer positieve invloed te hebben op het innovatievermogen.

Succesvolle innovaties

De jury beoordeelde de ondernemers op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De bekendmaking van de zevende MKB Innovatie Top 100 vond plaats op de Floriade in Venlo. De winnaar werd gehuldigd door demissionair Minister Maxime Verhagen (EL&I). Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

MKB Innovatie Top 100

Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. De MKB Innovatie Top 100 werd ondersteund door Greenport Venlo en de Provincie Limburg. WIl je meer lezen over de MKB Innovatie Top 100, lees dan de onderstaande NRC special over de MKB top 100.

Shell LiveWIRE

LiveWire helpt technisch innovatieve ondernemers met de ontwikkeling van hun bedrijf. Met het bieden van persoonlijke begeleiding en een professioneel netwerk, wil LiveWIRE de weerbaarheid en de kans op succes van ondernemers vergroten. LiveWIRE richt zich specifiek op technisch innovatieve ondernemers. Innovatie is immers de drijvende kracht achter de Nederlandse economie. LiveWIRE is een internationaal Shell-programma dat in Nederland wordt uitgevoerd door de Kamer van Koophandel.