Belangrijke prijs voor innovatieve bedrijven: inschrijving MKB Top 100 geopend

  • 27 september 2012
  • -Reacties

De MKB Innovatie Top 100 is de grootste en belangrijkste prijs voor innovatieve MKB-bedrijven. De inschrijving voor de achtste MKB Innovatie Top 100 is nu geopend. De MKB Innovatie Top 100 is de grootste en belangrijkste prijs voor innovatieve MKB-bedrijven, is een initiatief van Syntens Innovatiecentrum en wordt mede mogelijk gemaakt door NRC Handelsblad, Mercedes-Benz en NL Octrooicentrum. De inschrijving sluit op 26 januari 2013. Een innovatie waarbij op het moment van inschrijving nog geen omzet is gerealiseerd, wordt niet voorgedragen voor een beoordeling. Uitsluitend bij de kamer van koophandel geregistreerde ondernemingen en stichtingen kunnen zich nomineren.

Ojah

De hoogste notering in 2012 was voor Ojah uit Ochten. Beeter® van Ojah is de basis voor een breed scala vleesvrije gerechten. Beeter® is glutenvrij, bevat geen zout en bindmiddelen en is 100% plantaardig. Op relevante duurzaamheidcriteria scoort Beeter® drie tot tien keer beter dan groenteburgers en (Hollands) kippenvlees. Door de mogelijkheid om het vleesalternatief op vele manieren te kunnen bereiden en er een eigen draai aan te geven, zijn zowel horecaondernemers als consumenten enthousiast. Volgens de jury kan Ojah met het product als vleesvervanger al glansrijk concurreren qua smaak met echt vlees. Zelfs experts proeven soms het verschil niet meer.

Tweede

De tweede plaats was voor het Rotterdamse HeatMatrix Group, een LiveWIRE deelnemer. HeatMatrix richt zich op restwarmtewinning en warmte-integratie bij industriële gebruikers van onder andere stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales. De warmtewisselaars zijn drie keer compacter en tien keer lichter dan bestaande wisselaars. Wie wint de MKB Innovatie Top 100 in 2013?

Impact voor de samenleving

In februari 2013 gaan de expertpanels voor de verschillende sectoren de nominaties beoordelen op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid (gerealiseerde omzet) en de mate van bescherming. Na deze voorselectie volgen nog nieuwheidonderzoeken van NL Octrooicentrum waarna de landelijke jury in de maand maart de ranglijst van de MKB Innovatie Top 100 vaststelt. De jury baseert zich daarbij op de voordrachten van de experts. Ook zal de jury de websites van de ondernemingen bekijken en 'onderzoek' doen door gebruik te maken van Google. Ondernemers die zichzelf in een filmpje van maximaal één minuut presenteren, worden ongeacht de innovatie met een bonuspunt beloond.

Deelnemen

Deelname aan de MKB Innovatie Top 100 legt de meeste genomineerden geen windeieren. Harrie Evers van het Hengelose NormTEQ noemde eens het winnen voor hem een doorbraak in de markt. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties worden medio 2013 bekend gemaakt.

Tags: