Dag van de coöperatie zorgt voor verschillende ondernemers-tips

  • 01 november 2012
  • -Reacties

De eerste editie van de Dag van de Coöperatie vond plaats op 25 oktober bij de Rabobank in Utrecht.  Syntens Innovatiecentrum was betrokken bij de paneldiscussie. Directeur Resources, Peter Stans, was een van de panel-leden en ging de discussie aan over de laatste ontwikkelingen rondom coöperaties. Innovatieadviseur Paulien Roovers van Syntens Innovatiecentrum was aanwezig en geeft haar impressie en een samenvatting van de dag.

Het is volle bak  in Utrecht op 25 oktober 2012. Er zijn rond de vierhonderd deelnemers aanwezig waarvan 192 ondernemers die nog niet actief zijn in een coöperatie en 54 ondernemers die reeds wel actief zijn in bestaande coöperaties. Daarnaast zijn er 150 adviseurs aanwezig.

Highlights voor ondernemers die interesse hebben om een coöperatie op te richten:

Een coöperatie oprichten is geschikt als je met meerdere ondernemers een lange termijn project wil oppakken.

Bijvoorbeeld ondernemer Citymaker heeft een interactief stedenbouwkundig rekenprogramma ontwikkeld, om haalbaarheid van plannen te toetsen. Met vijf partners is een coöperatie opgericht om het programma te vermarkten. De leden in de coöperatie gebruiken het programma in licentie. Lees meer over Citymaker op de website van Syntens.

Twijfel je tussen rechtsvormen coöperatie, BV, VOF of maatschap?

Gebruik dan het stroomschema van adviesbureau de ondernemerscoöperatie. Deze vind je op slide 17 van de presentatie over samenwerking in een coöperatie.

Losse samenwerking tussen ondernemingen, met mondelinge afspraken of contractueel, zijn een alternatief voor een rechtsvorm

In de vorm van werkafspraken heeft het Steunpunt Beroeps Onderwijs (STBO) dit gedaan. Zij hebben afspraken gemaakt over hoe zij lesmateriaal ontwikkelen en opslaan in een database. De participerende adviesbureaus werken zelfstandig en blijven het aanspreekpunt voor hun opdrachtgevers. Binnen STBO wordt de collectieve expertise en capaciteit ingezet ten gunste van de opdrachtgevers. Of je besluit om op papier te zetten dat je elkaars preffered supplier bent, zoals de onderneming ‘Even Wat Anders’ deed. Zij huren elkaar onderling in en hebben afspraken gemaakt over de voorwaarden.

Je kunt de rechtsvorm coöperatie combineren met diverse andere rechtsvormen

Het bedrijf Schoongewoon presenteerde zichzelf op deze dag en was een mooi voorbeeld van een werknemerscoöperatie. Schoonmakers zijn in dienst van de coöperatie maar ook lid en wijzen zelf hun coöperatieleider aan. De ondernemer in kwestie heeft een zelfstandig dienstenbureau en faciliteert de coöperatie tegen een geringe fee. In elke regio kan een coöperatie van Schoongewoon starten, met hulp van het dienstenbureau en gebruik maken van de merknaam en ervaring.

Zorg voor een goed businessmodel

Onderzoek van de Rotterdam School of Management in samenwerking met Syntens Innovatiecentrum wijst uit dat een goed businessmodel essentieel is. Zo moet hier al vroeg over nagedacht worden om doorgroei later mogelijk te maken. Andere conclusies in het onderzoek: en goed businessmodel creëert een goed beeld van de waardecreatie en verdeling; Creëert helderheid over rolverdeling en creëert committment bij business partners. Bron, slide 17 van de presentatie Samenwerking in cijfers: onderzoek Rotterdam School of Management.

Ben je trekker van het initiatief, lees dan meer over de vier rollen en de rol van netwerkregisseur

In een coöperatie omgeving is de rol van netwerkcontroleur het belangrijkst. De netwerkcontroleur definieert en handhaaft performance indicatoren. Lees hier meer vanaf slide 18 van de presentatie Samenwerking in cijfers: onderzoek Rotterdam School of Management.

Tips voor ondernemers die met anderen aan de slag willen gaan

Twee gouden regels voor een project volgens spreker en rasoptimist Nils Roemen
 1. Het mag mislukken en 2. Het werkt zonder geld, want geld is gedoe.
Hij geeft voorbeelden van wat hij op deze manier voor elkaar kreeg en noemt de 7 Days of Inspiration, waarmee hij door heel Nederland in 20 steden 140 initiatieven gerealiseerd heeft op het vlak van voeding, werk, onderwijs, versimpelen, zorg en duurzaamheid.
2. Beschrijf een haarscherp beeld van de berg die je wil verzetten.
Rasoptimist en ondernemer Roemen vertelde hoe hij de mooiste projecten van de grond kreeg door samen te werken. Hij beschrijft het doel, de berg die verzet moet worden. Al is de hashtag #durftevragen wat uit de hand gelopen, hij gelooft stellig in het durven vragen om hulp. 

Overzicht van presentaties

Alle presentaties van 25 oktober 2012  zijn terug te vinden via de website van dag van de coöperatie.  

Tags: