Braintrust Event 2012 brengt overheid, onderwijs en ondernemers op hoger plan

  • 28 november 2012
  • -Reacties

Het grote Braintrust Event heeft maandag 12 november plaatsgevonden bij de NAM in Assen. Speciale gast was André Kuipers, onze tweede Nederlandse astronaut. Vol passie vertelde André over zijn ontdekkingsreis naar het onbekende, de ruimte. Deelnemers werden tijdens het evenement uitgedaagd dé vraag te stellen die ze altijd al had willen stellen aan André Kuipers. Vooraf werden de deelnemers geprikkeld met een korte Masterclass Nieuwe verbindingen. Zeker voor ondernemer is het van groot belang out of the box te denken om nieuwe verbindingen te creëren. Nieuwe verbindingen geven nieuwe business!

Nieuwe verbindingen

Ruim 70 mensen waren aanwezig op deze bijeenkomst, bestaande uit ondernemers en vertegenwoordigers uit Onderwijs en Overheid. Doel van het Braintrust Event was om ter plaatse nieuwe relaties te leggen, deze te versterken en te komen tot succesvolle, nieuwe samenwerking. Met de Masterclass Nieuwe verbindingen werden niet eerst de visitekaartjes op tafel gelegd, maar ging men direct in op de behoefte van deelnemers. Het werd inzichtelijk gemaakt  in welke behoefte de ondernemers voorzien. Het onderscheidend vermogen van hun bedrijf in de markt werd zichtbaar. Met het ‘behoeftenwiel’ in handen werd gezocht naar onderlinge overeenkomsten om te komen tot samenhang en samenwerking. De hoofdvraag hierbij was: Welke trends zijn belangrijk voor meerdere ondernemers en hoe zouden de deelnemers hierop kunnen inspelen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie? Tijd te kort om een vloedgolf aan ideeën verder uit te denken. Een succesvolle aanpak om de dialoog onder de deelnemers op gang te brengen en direct inzicht in elkaars kansen te krijgen.

André Kuipers

Speciale gast van het event was astronaut André Kuipers. Hij vertelde een fascinerend verhaal ondersteund met beeldmateriaal over zijn ontdekkingsreis naar het onbekende. Kuipers is de tweede Nederlandse astronaut en heeft  begin 2012 een ruimtereis gemaakt van 193 dagen. Deelnemende ondernemers werden in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Kuipers heeft in het internationale ruimtestation ISS tientallen wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Zo keek hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Daarnaast had Kuipers tal van operationele taken zoals onderhoud en reparaties, bijvoorbeeld het verzorgen van koppelingen met vrachtschepen en het installeren van stralingsapparatuur.
De grootste angst voor Kuipers was niet om de reis niet te overleven, zoals sommigen mogelijk denken. Daar werden de astronauten genoeg in getraind. De grootste angst was om grote fouten te maken of om materialen kwijt te raken. Je moet in verband met de gewichtsloosheid bedenken dat spullen overal kunnen zijn en je kunt dan overal zoeken, niet alleen op de grond. Dolgelukkig was André Kuipers dan ook toen de verdwenen foto van zijn kinderen gevonden werd door een collega. De foto zat in het rooster van een luchtafzuiging. De ruimte in het schip wordt bijzonder efficiënt gebruikt waardoor het enorm rommelig oogt en chaotisch werkt. Apparatuur wordt bijvoorbeeld tijdelijk geïnstalleerd met behulp van klittenband en zaken zijn verspreidt over de gehele ruimte, er is immers geen plafond of vloer.

Andre Kuipers
André Kuipers overhandigt zijn boek Ruimteschip Aarde. 
Van links naar rechts: Karel Bolt Syntens Innovatiecentrum, André Kuipers, Janika Horvath Syntens Innovatiecentrum, Hans van Heijningen NAM

Ondernemers

Ondernemers zouden geen ondernemers zijn als zij niet op zoek waren naar nieuwe ideeën. Dus de vraag wat Kuipers heeft gemist in de ruimte kan menigeen weer inspiratie tot nieuwe business brengen. Voornamelijk het familiecontact heeft Kuipers erg gemist en dan niet alleen tijdens de vlucht. Voorafgaand aan de missie is hij overal in de wereld aan het trainen geweest. Daarnaast mistte hij de natuur: een frisse regenbui, vogeltjes en groen (met uitzondering van de kleine plantjes die “meegesmokkeld” waren). Al snel werd door ondernemers ontdekt dat een toegevoegde waarde kon worden gevonden in een 3D printer. Deze had bijvoorbeeld ingezet kunnen worden toen een plastic aansluiting van een gasfles die nodig was bij een onderzoek, afbrak. Kuipers had het geluk dat hij nog bruikbaar materiaal uit een ander experiment vond. Een onderdeel ophalen was natuurlijk geen  efficiënte optie geweest.

Missie voor de toekomst

Tot slot kregen alle deelnemers het boek ‘Ruimteschip Aarde’ cadeau en kregen daarbij direct een persoonlijke missie. Het boek moet worden doorgegeven aan een kind. Dit om kinderen enthousiast te maken voor ruimtevaart, wetenschap en ter inspiratie om dromen waar te maken. Het boek gaf voor de deelnemers aanleiding om ongegeneerd om een handtekening en een foto te vragen. Een ontmoeting met een astronaut brengt nu eenmaal in ‘hogere sferen’ en het enthousiasme werkte aanstekelijk. Er ontstond inspiratie en energie genoeg voor de deelnemers om met de benen stevig op de aarde samen te werken aan innovatie.

Tags: