Nieuwe Groeiscan wijst MKB-ondernemers weg naar groei

  • 14 maart 2013
  • -Reacties

Ondernemerschap gaat over vooruitgang, innovatie en doorgroei. Om effectief te kunnen inschatten welke stappen nodig zijn om als ondernemer door te kunnen groeien, ontwikkelde Syntens Innovatiecentrum met LiveWIRE de ‘Nieuwe Groeiscan’.  De scan is vanaf 1 maart 2013 beschikbaar voor ondernemers en geeft concreet inzicht in de stand van zaken én laat bovendien de kansen zien die aanwezig zijn om nieuwe groei te realiseren.

Vooral bij jonge innovatieve ondernemingen speelt de sterke ambitie om als organisatie door te groeien. De onderneming gaat goed maar er zijn belemmeringen om door te groeien, terwijl er grote kansen liggen. Helder inzicht is belangrijk voor het opbouwen en doorgroeien van een onderneming. Ondernemers houden veel ballen tegelijk in de lucht en moeten van alle markten thuis zijn. En dan is een moment om de balans op te maken zeer gewenst. De Nieuwe Groeiscan geeft direct inzicht in de stand van zaken, geeft aan wat de te zetten stappen zijn en wijst de weg naar succes.

Groeifases

Iedere onderneming doorloopt bij het realiseren van de ambitie om de groeien drie fases: start, commercialisatiefase en doorgroeifase. De Nieuwe Groeiscan stelt per fase checklists beschikbaar over zeven onderwerpen, die de betreffende groeifase afdekken. De voortgang op de checklist kan eenvoudig grafisch inzichtelijk worden gemaakt waardoor in één oogopslag duidelijk wordt hoe ver de ondernemer is. Er wordt verdieping aangebracht op belangrijke onderwerpen en vastgelegd welke verbindingen daarbij nodig zijn. Er ontstaat een strategisch plan waarin duidelijk is welke pijnpunten moeten worden aangepakt, welke kennis nodig is en welk netwerk moet worden aangesproken.

Quirien VerbakelQuirien Verbakel is Innovatieadviseur bij Syntens en ontwikkelde het model: “Vanuit mijn ervaringen met ondernemers weet ik dat het voor hen lastig is om een goed idee om te zetten tot een groeiende business. Door gestructureerd aan het werk te gaan met deze checklist, krijg je als ondernemer inzichtelijk waar je in je aanpak nog aandacht aan moet besteden. Het stelt je in staat om een duidelijke focus te krijgen op de kritische succesfactoren om je bedrijf door te ontwikkelen en te laten groeien."

Nieuwe Groeiscan

Met de Nieuwe Groeiscan krijgen ondernemers, zowel start-ups als gevestigde bedrijven, direct inzicht in de kansen en belemmeringen van hun onderneming. Sjoerd Keijser is projectmanager van LiveWIRE: “Iedere ondernemer met de ambitie tot Groei zou dit model samen met een Syntens Innovatieadviseur moeten doorlopen om echt vooruit te gaan. De innovatieve ondernemers zijn degenen die ons in de toekomst van banen voorzien en bijdragen aan de welvaart en het welzijn van Nederland. Laten we de belemmeringen die er zijn in groei wegnemen en doorgroei mogelijk maken.”
Groeiscan

Download de Groeiscan als pdf
 

Tags: