Zonzat presenteert UV-beschermend middel voor kleding

  • 02 mei 2013
  • -Reacties

Op donderdag 2 mei 2013 presenteerde Zonzat hun nieuwe innovatie UVWASH waarmee kleding UV-werend wordt. Wethouder John Nederstigt van de gemeente Haarlemmermeer nam het eerste flesje UVWASH van Zonzat oprichter Elfriede Wijsma in ontvangst.

Zonzat, uit Nieuw Vennep, maakt mode van UV-werend textiel en komt nu met een wasmiddeltoevoeging die eigen kleding tot factor UPF 50+ UV-bescherming geeft: UVWASH. Elfriede Wijsma liet zich door de zon en haar eigen dermatoloog inspireren om een eigen kledinglijn in modieuze UV-werende kleding te ontwerpen en een webwinkel te starten. Inmiddels samen met compagnon Jacco Middendorp streeft Wijsma naar een zo compleet mogelijk aanbod op het gebied van UV bescherming én accessoires die verkleuren onder invloed van UV straling. Wethouder John Nederstigt heeft zowel innovatie als gezondheidszorg in zijn portefeuille en is trots dat een ondernemer uit de Haarlemmermeer UVWASH heef ontwikkeld.

Duistere kant van de zon

Zonzat

Toen Wijsma zich in het onderwerp verdiepte, werd al snel duidelijk dat grote groepen mensen afhankelijk zijn van zonbescherming. "Op dit moment krijgen circa 40.000 mensen per jaar huidkanker. De verwachting is dat dit op zal lopen naar 70.000 per jaar in 2020," zo schetst Wijsma het groeiende probleem."Daarnaast heeft 5 tot 10% van de Nederlanders een zonne-allergie, al dan niet tijdelijk." Vooral kinderen vormen een kwetsbare groep volgens de oprichtster van Zonzat.

Ondersteuning Syntens

Met een surplus aan ideeën, maar een gemis aan ondernemerservaring zocht Wijsma een klein jaar geleden hulp bij Syntens Innovatiecentrum. Ook volgde zij het Shell LIVEWIRE-traject en presenteerde zij haar producten tijdens de PICNIC in 2012. Nu heeft Wijsma met Zonzat een groeiend bedrijf neergezet, en breidt zij dit nu verder uit met de introductie van het innovatieve product UVWASH. "Deze noviteit is ontwikkeld in samenwerking met een chemicus. De werking ervan is bewezen in de vorm van onafhankelijke tests."