Barefoot Beach Club bouwt aan Strandpaviljoen van de Toekomst

  • 13 juni 2013
  • -Reacties

Barefoot Beach Club is al meer dan twintig jaar een begrip bij bezoekers van het Scheveningse Noorderstrand. Met een oppervlakte van maar liefst 2000 m2 kunnen strandliefhebbers niet om Barefoot heen. Voor paviljoenhouder Arthur Chin Asjoe is dit echter geen reden om op zijn lauweren te rusten. Integendeel. De Haagse ondernemer wil op de locatie van Barefoot het Strandpaviljoen van de Toekomst realiseren. Samen met de Kamer van Koophandelwerkt hij aan het realiseren van zijn droom.

Syntens innovatieadviseur Hein de Baat en paviljoenhouder Arthur Chin Asjoe

Op het Haagse stadhuis kreeg Chin op 4 oktober 2011 al een duwtje in de rug toen hij een prijs ontving voor het 'Beste Idee voor Duurzaamheid in Zuid-Holland-Den Haag 2011'. Bijzonder aan het paviljoenproject van Chin is dat het nieuwe paviljoen maximaal duurzaam wordt gerealiseerd volgens het cradle-to-cradle principe. Het gebruik van  zonnepanelen, windturbines, warmte-/koudeopslag en duurzame, recyclebare bouwmaterialen vormt nog maar het topje van de ijsberg.

Verbindingen leggen

Eind 2009 werd zijn concept van het Strandpaviljoen van de Toekomst door het toenmalige Ministerie van LNV ook al uitverkozen tot één van de meest innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid in een toeristisch-recreatieve omgeving. Mede dankzij het winnen van de LNV-prijsvraag kwam Chin in contact met innovatieadviseur Hein de Baat van de Kamer van Koophandel. Chin: "Hein is een nuttig klankbord gebleken en heeft me met behulp van het netwerk van de Kamer van Koophandel geholpen om in contact te komen met de juiste partijen. Dat is cruciaal gebleken bij een innovatief project als dit, waarbij het uitgangspunt is om de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid te implementeren in een toeristisch-recreatieve omgeving."

Leren van zevensterren hotel

Chin stak ondermeer zijn licht op bij het zevensterren hotel Burj al Arab, dat is gesitueerd in Dubai op een kunstmatig eiland in zee. Dankzij een bijzondere constructie van de fundering is daar de slagkracht van het water gereduceerd tot nul. Deze ervaring komt uitstekend van pas aan het Scheveningse strand. De Baat: "Ik was op de hoogte van funderingssystemen van Nederlandse bedrijven, die vergelijkbaar zijn met wat in Dubai is gebruikt. Ik heb Art daarom in contact gebracht met het Octrooicentrum voor een onderzoek naar bestaande Nederlandse octrooien en mogelijkheden op dit specialistische vlak. De architect, die betrokken is bij het nieuwe strandpaviljoen, heeft deze kennis dankbaar gebruikt bij het maken van het ontwerp."

Prettige samenwerking

Chin is content over de samenwerking met innovatieadviseur Hein de Baat, die de exploitant van Barefoot attent maakte op het stimuleringsprogramma 'Kennisnetwerken' van de provincie Zuid-Holland. De Baat hielp Chin bij het schrijven van een projectplan, waarmee het duo vervolgens met succes aanspraak maakte op een financiële bijdrage vanuit dit stimuleringsprogramma voor bedrijven uit Zuid-Holland. Chin: "Los van het doen van suggesties voor het leggen van verbindingen en het fungeren als klankbord is de betrokkenheid van de Kamer van Koophandel voor ons een mooie stok achter de deur. Een complex nieuw project als dit staat toch op gespannen voet met onze running business. Hein houdt ons goed scherp."

Vergunning voor jaarrond-exploitatie

Cruciaal voor het welslagen van het project is het verkrijgen van een vergunning voor een jaarrond-exploitatie, weet Chin. "Wij hopen voor de start van het nieuwe strandseizoen groen licht te krijgen." De Baat: "Het zou mooi zijn als de vergunning voor dit wereldidee in deze wereldstad aan zee wordt verstrekt op 11 november, de Dag van de Duurzaamheid."

Tags: