Machinaal voegen: samenwerken zorgt voor productontwikkeling

  • 21 juni 2013
  • -Reacties

Voegen kan automatisch. Bouwvakkers hoeven met de voegmachine van Frybo uit Bolsward de specie niet meer handmatig tussen de voegen aan te brengen. Frybo biedt met zijn innovatie een duurzame oplossing aan.

Machinaal voegen

Met de nieuwe voegmachine van Frybo brengen bouwvakkers straks met een spuit de specie tussen de stenen aan. Het handmatig aanbrengen is verleden tijd. Arbotechnisch is dit een verbetering, maar het komt ook de kwaliteit van de voegen ten goede. De mortel kan namelijk nu meer water bevatten. De nieuwe methode is vooral een vooruitgang bij voegen boven het hoofd, zoals bij boogconstructies en stenen in plafonds.

Voegspecialist in Bolsward

Directeur Edwin de Boer (34) startte in 1995 voegbedrijf Frybo in Bolsward. Inmiddels heeft Frybo twintig werknemers.

Specie invoegen met een spuit

Het idee om met een spuit specie in voegen aan te brengen, leefde al jaren bij De Boer. Probleem bij het ontwikkelen van een spuit voor voegspecie is hoe je een homogene massa behoudt. De Boer: “Wanneer er druk op de voegspecie ontstaat, wordt het water eruit gedrukt. En dat moet dus niet.” Met een speciaal drukmechanisme wordt dat nu voorkomen.

Doorontwikkelen van spuitpistool

Er bestonden al wel mortelpompen en machines om voegmortel te mengen. Het probleem was dat er geen geschikte voegmortel te vinden was die verpompbaar was.

Toch lukte het De Boer geschikte voegmortel te ontwikkelen dankzij een samenwerking met Sakrete. Dat leidde tot een spuitpistool om de mortel mee aan te brengen. Nu hij dit had ontwikkeld besloot hij nog een stapje verder te gaan en na te denken over het ontwikkelen van een voegmachine. Dat is hem gelukt, onder meer met hulp van de Kamer van Koophandel.

Ondersteund door LiveWIRE

Directeur De Boer is een ervaren ondernemer. Toch maakte hij bij de ontwikkeling van de voegmachine dankbaar gebruik van adviezen van de Kamer van Koophandel: “Syntens (nu Kamer van Koophandel) begeleidde me bij het formuleren van een innovatiestrategie. Ze gaven me ook advies bij de contacten met kennisinstellingen en kennisleveranciers.” De Boer heeft ook veel gehad aan het enorme netwerk van Syntens en het ondersteuningsprogramma Shell LiveWIRE voor jonge innovatieve ondernemers.

Doorbraak in bouwsector

Syntensadviseur Kees Groot ziet de innovatie van Edwin de Boer als een grote doorbraak voor de bouwsector: “Er kan dankzij de nieuwe voegmachine onder betere arbeidsomstandigheden worden gewerkt. De faalkosten zullen dalen en de kwaliteit van de voegmortel gaat omhoog. Frybo biedt een duurzame oplossing aan. Naar verwachting zal er veel vraag ontstaan naar de nieuwe voegmachine. Die zal ook groeien omdat de machine nog meer toepassingsmogelijkheden heeft, zoals het vullen van kolommen.”

Tags: