Serious Gaming Groeit

  • 21 juni 2013
  • -Reacties

Serious games zijn spellen en simulaties die worden ingezet voor een serieus doel. Serious gaming groeit sterk in het MKB. Steeds meer ondernemers zetten het in bij ondermeer werving & selectie, opleiding en marketing.

Informatie overbrengen met serious gaming kan efficiënter zijn dan een lap tekst. De gebruiker bepaalt wat er in een spel gebeurt. Zo is hij of zij betrokken bij wat er gebeurt en verwerkt actief de informatie. Dat geldt niet alleen voor leerprocessen, maar ook marketinggames. Geen wonder dat de inzet van serious gaming groeit.

Voordelen van serious gaming

De speler leert actief. Door serious gaming groeit de effectiviteit van het leerproces. Jij als speler staat aan het roer, kiest je eigen weg en ervaart daar de consequenties van. Binnen die context neem je actief informatie op om ermee te werken binnen de game. Je kunt bovendien opties testen zonder risico's. Serious games simuleren het dagelijks leven waarin de speler actie en reactie kan uitproberen. In de praktijk zou je dit alleen kunnen testen met veel risico of tegen hoge kosten. Het is leuk om te doen, bijvoorbeeld door een competitie-element.

Concrete voorbeelden van serious gaming

De afgelopen jaren heeft serious gaming in tal van sectoren een enorme vlucht genomen. Bedrijven, opleidingsinstituten, brancheorganisaties en instellingen zetten serious gaming veelvuldig in bij training, instructie, werving & selectie, marketing, opleiding, visualisatie, bewustwording en teambuilding. Enkele voorbeelden:

- De installatiebranche interesseert jongeren voor een baan in de techniek en wijst je op het belang van ARBO-regels. Of bekijk de training van aankomende werknemers in projectmanagement.
- ROC West-Brabant brengt jongeren de fijne kneepjes van het ondernemerschap bij.
- DSV Solutions instrueert orderpickers (zie www.just.nl, klik producten | warehoustraining).
- De agrarische sector zet zichzelf in de spotlights en geeft boeren en andere agrarische ondernemers een snelcursus projectmanagement.

Download ook de Innovatiekrant Serious gaming

Tags: