Grotere veiligheid Amerikaanse politieagenten dankzij Nederlands camerasysteem

  • 22 juni 2013
  • -Reacties

De Security Fair in het Duitse Essen vormde eind september 2012 het decor voor de bekrachtiging van de transatlantische samenwerking tussen het Zandvoortse bedrijf RobotiCamera360° en HS TRADING Co. uit Canada. Het laatstgenoemde bedrijf was op zoek naar een slimme technologische oplossing om Amerikaanse politiewagens met een verbeterd camerasysteem uit te rusten. RobotiCamera360° ontwikkelde dit slimme systeem, waarin intelligente plaatsbepalingstechnologie een hoofdrol speelt.

Oprichter Siebout Leseur van Leeuwen van Roboticamera360° was door de Kamer van Koophandel enkele jaren terug al in contact gebracht met Harry J. Shea van HS TRADING Co. "We hebben al die tijd goed contact met elkaar gehouden. Vorig jaar liet Harry mij weten dat hij op zoek was naar een systeem om op een cinematografische manier colleges in beeld te kunnen brengen, zonder dat hierbij de inzet van een cameraman vereist is," licht Van Leeuwen toe. Als gevolg van de uitgestrektheid van het land en de soms barre weersomstandigheden in Canada is het voor studenten namelijk lang niet altijd mogelijk om colleges te volgen. "Maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor een kerkbezoek," aldus Van Leeuwen."


Ondernemer Siebout Leseur van Leeuwen van Roboticamera360° met achter het portier van een Amerikaanse politieauto innovatieadviseur Michiel Poppink

Webcasts

Webcasts zijn om die reden een bekend fenomeen in dit immense land. Bestaande systemen zijn echter duur terwijl de kwaliteit van de beelden veelal schokkerig is. Op basis van het criterium dat een registratie prettig moest zijn om naar te kijken, ontwikkelde Van Leeuwen, die zelf een achtergrond heeft als cameraman, een proof of concept. "Alle benodigde technologie hebben we zelf ontwikkeld, inclusief de behuizing van de camera en de printplaat." Een cruciaal aspect binnen het concept van RobotiCamera360° betreft het automatisch volgen van een persoon. "Of dit nu een professor voor de collegezaal is of een voorganger op de kansel, het principe is altijd gelijk," aldus Van Leeuwen.

Slimme plaatsbepalingstechnologie

"Het gebruik van intelligente plaatsbepalingstechnologie vormt hierbij de sleutel." Via Enterprise Europe Network werd van Leeuwen in contact gebracht met een Engels bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. De opdrachtgever uit Canada was ingenomen met het uiteindelijke proof of concept. Het resultaat is dat het eerste systeem binnenkort in gebruik wordt genomen op een Canadese universiteit. "Het is de bedoeling dat de grootste tien universiteiten in Canada hierna volgen," aldus Van Leeuwen.

Toepassing in securitysector

Omdat de camera beelden in een hoek van 360 graden rondom het te volgen object kan registreren, is de oplossing van RobotiCamera360° onder meer zeer interessant voor de beveiligingsindustrie. "In tegenstelling tot bestaande systemen is het met onze oplossing bijvoorbeeld mogelijk om een politieagent overal rondom de politiewagen te registreren. Dit vergroot diens bewegingsvrijheid en het gevoel van veiligheid."

Enthousiast

Van Leeuwen is enthousiast over de betrokkenheid van Enterprise Europe Network. "Zonder het netwerk van Enterprise Europe Network had ik niet gestaan waar ik nu sta met mijn bedrijf. Wat me bovendien zeer aanspreekt is het enthousiasme van mijn contactpersonen Michiel Poppink in Nederland en Koen Depreytere in België. Zij zijn echt gedreven om gezamenlijk iets nieuws tot stand te brengen en hiervoor de juiste verbindingen te leggen. Dankzij hen ben ik nu onder meer in gesprek met de Nederlandse en Belgische politie."

Op de Security Fair in Duitsland schut Siebout van Leeuwen van Roboticamera360° de hand met Harry Shea van HS Trading.
Op de Security Fair in Duitsland schut Siebout van Leeuwen van Roboticamera360° (links) de hand met Harry Shea van HS Trading. Rechts van Shea Michiel Poppink van het Enterprise Europe Network.

Gezamenlijke busreis

Als voorbeeld noemt Van Leeuwen het initiatief van Enterprise Europe Network om met een groep van 35 ondernemers uit de security-industrie gezamenlijk de Security Fair in Essen te bezoeken. "Tijdens zo'n busreis, maar ook tijdens het afsluitende diner, kom je spontaan en op een laagdrempelige manier in gesprek met mensen van interessante partijen, zowel vanuit de kant van het bedrijfsleven als van overheidswege. Met sommigen van hen ben ik nu nog in gesprek om te kijken naar samenwerkingsmogelijkheden. Dit opent echt deuren voor mij."

Tags: