Inzicht in leiderschapsstijl

  • 22 juni 2013
  • -Reacties

Ze zochten naar structuur en leiderschap en vonden daarbij zichzelf. De onderneming won met deze worsteling de Luctor prijs 2003 van Syntens Zeeland. Remco Delfgaauw, directeur van Bever Innovations, vertelt hoe het proces in zijn werk is gegaan.

Inzicht en structuur

“We keken hoe we het bedrijf zo konden structureren dat wij de groei, die ons voor ogen stond, waar konden maken. Nu geven we meer structuur aan de interne communicatie. We kregen inzicht in onze leiderschapsstijl.”

Ambitieuze specialist

Bever Innovations wil de Nederlandse specialist worden in elektronische prijzenborden. In Europa wil het bedrijf een toppositie veroveren op het gebied van het beheer van zulke borden op afstand.

Ambities heeft Bever Innovations zeker. Het bedrijf ontwerpt en maakt elektronische prijzenborden voor brandstofleveranciers, zoals TotalFina, TanGo, Shell en BP. Daarbij past zij de nieuwste technieken in lichtnetcommunicatie en internettoepassingen toe. De prijzenborden zijn te vinden in Nederland, Spanje, België en Engeland.

Groei maakt leiderschap noodzakelijk

Bever is vooral een platte, informele organisatie. Maar de snelle groei van de orderportefeuille maakt een gestructureerde opzet en aansturing van bovenaf noodzakelijk. “Zes jaar geleden begonnen Michel de Brabander en ik vanuit twee blokhutten in de polder. We groeiden uit tot een volwaardige onderneming met 23 medewerkers. Michel en ik vonden dat we iets met ons leiderschap moesten doen,” vertelt Delfgaauw.

Functiebeschrijvingen en verantwoordelijkheden

“We volgden diverse workshops binnen het traject Vernieuwend ondernemerschap van Syntens. We kwamen in aanmerking voor een leiderschapsonderzoek.”

OAZ advies uit Goes deed daarom een onderzoek naar de interne organisatie van Bever. Daar kwam uit naar voren dat functiebeschrijvingen noodzakelijk zijn. Zo komen er duidelijke taakafbakeningen, met vastgelegde verantwoordelijkheden, bevoegdheden en een beloningssysteem. Verschillende overlegcircuits en schriftelijke in plaats van mondelinge overdracht, moeten de werkzaamheden beter stroomlijnen.

Competenties en communicatie

“We lieten de medewerkers zelf hun functie beschrijven. Nu gaan we met OAZ de definitieve functieprofielen opstellen. Aan de hand van de functieprofielen bekijken we aan welke competenties de medewerkers nog door ervaring of training moeten werken.” OAZ concludeerde ook dat de communicatie tussen de verschillende functiegroepen efficiënter en effectiever kan. “We lieten daarom een cursus op maat samenstellen om de interne communicatie te verbeteren.”

Een spiegel voorgehouden

Delfgaauw raadt ondernemers aan om met Syntens een adviestraject te doorlopen: “Er wordt je een spiegel voorgehouden. Tijdens de cursussen waren er mooie leerpunten die ons verder hielpen. Maar je moet je eigen zwakke plekken onderkennen, openstaan voor samenwerking en je problemen op tafel durven leggen.”

Tags: