Afsluiting project WE keep on growing

  • 11 oktober 2013
  • -Reacties

24 september  vond  de afsluiting van het project WE keep on growing plaats bij Qredits in Amersfoort. Gedurende twee jaar zijn 30 vrouwelijke ondernemers met groeiambitie gecoacht door 15 mentoren. Doel: elkaars groei versterken. Met enige trots werden de eerste economische resultaten van de deelnemende bedrijven gepresenteerd. Het merendeel van de deelnemende bedrijven heeft aanzienlijke groei gerealiseerd qua omzet en brutowinst. Daarnaast zijn er prachtige voorbeelden van grensverleggend ondernemerschap ontstaan.  Een van de ondernemers heeft bijvoorbeeld een vestiging in New York geopend en een ander heeft mogen pitchen voor 1000 filmbazen in Las Vegas. De Kamer van koophandel en Qredits hebben gezamenlijk dit project gecoördineerd in opdracht van Economische Zaken.

Vanuit de overheid wordt veel de vraag gesteld: moeten we voor vrouwelijk ondernemerschap  specifiek beleid ontwikkelen? Het is moeilijk daar een antwoord op te geven. Het feit blijft dat er minder vrouwen aan de top van bedrijven zijn en dat er minder vrouwelijke ondernemers zijn die kiezen voor groei.  Binnen het project WE keep on growing en ook in andere projecten voor vrouwen, zie ik als innovatieadviseur dat vrouwen van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen stimuleren.  Vrouwen geven leiding op basis van verbinden en samenwerken. Vaak kiezen zij ook voor het oprichten van bedrijven met een maatschappelijke betekenis. WE keep on growing heeft opnieuw aangetoond dat vrouwen van elkaar kunnen leren en elkaar helpen.

 Tijdens de afsluitende bijeenkomst werd concreet aangegeven wat de toegevoegde waarde van de mentor was geweest. Danielle Moelker van Beeldbalie gaf bijvoorbeeld aan dat zij door We Keep on Growing meer als ondernemer is gaan denken en werken. Haar mentor heeft haar gestimuleerd zich zakelijker te positioneren. Arleen van Londen van Arleen Events heeft inmiddels een vestiging in New York geopend en gaf tijdens de bijeenkomst aan dat zij dit zonder haar mentor nooit gedurfd had. Beiden mentees hadden dezelfde coach en zijn zeer tevreden over haar bijdrage.

Een van de sprekers van de middag was Maaike Groen van Miss Green. Zij gaf aan dat haar coach een duidelijke rol heeft gehad bij het vormgeven van de contentstrategie voor het internet. Dat heeft ervoor gezorgd dat Miss Green ondanks de economische malaise in de Fashion industrie toch gegroeid is.  Daarnaast accentueerde zij ook de rol van de Kamer van Koophandel die bemiddeld heeft in een stageopdracht van de Hogeschool van Amsterdam voor een marktonderzoek in Finland en Duitsland. Een toevoeging die geweldig resultaat heeft opgeleverd. Het heeft haar gesterkt in het geloof van de marktpotentie van Finland en Duitsland en het zorgt ervoor dat zij een andere strategie gaat uitvoeren.  Deze onderneemster heeft met haar bedrijf dat inmiddels 5 jaar bestaat een enorme slag geslagen in professionalisering en groei.

De mentoren blijven contacten houden met hun mentees. Wellicht niet meer in de intensieve vorm die de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden, maar er is een blijvend netwerk ontstaan. De mentoren hebben het initiatief genomen om zelf een netwerk op te zetten van mentoren voor vrouwelijke ondernemers met groeiambitie. Bijzonder mooi dat de commerciële markt doorgaat met het coachen van vrouwelijke ondernemers met groeipotentie. Het levert zeker resultaat.  Binnenkort  gaat dit netwerk van start. Dus vrouwelijke ondernemers hou het in de gaten!!!

Meer informatie via www.wekeepongrowing.nl of neem contact op met Juully.ruyters@kvk.nl