Naar een succesvolle financiering door een investeerder met een matchmaker

  • 15 oktober 2013
  • -Reacties

Door zowel de wensen en behoeftes van de ondernemer als van de investeerder te kennen, verbeter je de kans op een goede deal. Een deal waar de ondernemer en de investeerder beide tevreden over zijn en die ten goede komt aan de ontwikkeling van de onderneming. Matchmakers spelen hierin een belangrijke rol.

Matchmakers

Matchmakers begeleiden ondernemers in hun zoektocht naar een investeerder.  Hierbij moet je denken aan het uitwerken van de propositie, pitchtraining geven, geïnteresseerde investeerders uitnodigen en onderhandelingen faciliteren. Een goede matchmaker werkt daarnaast met een concreet stappenplan, zodat de ondernemer gefocust blijft en de kans op financiering vergroot wordt.

Koppeling naar investeerders

De investeerders, ook wel Business Angels genoemd, zijn particuliere investeerders die naast hun geld ook hun kennis, ervaring en persoonlijke netwerk inzetten. In ruil daarvoor wordt de business angel mede eigenaar van het bedrijf doordat hij een percentage aandelen krijgt. Tegenwoordig verstrekken business Angels ook (achtergestelde) leningen en ontstaan er zo meerdere oplossingen voor de financieringsbehoefte van de ondernemers.

Twee tips voor ondernemers

1)      Geef niet te snel teveel aandelen weg. Business Angels zijn naast aandelen namelijk ook geïnteresseerd in het verstrekken van leningen of een combinatie daarvan. Dan bestaat een investering uit een gedeelte aandelenkapitaal en een gedeelte achtergestelde lening. Over de lening wordt rente betaald en er worden afspraken gemaakt over de aflossing. 

2)      Keep It Simple! Zorg dat je helder en duidelijk bent in wat je doet. Wat verkoop je precies? Wat is daar uniek aan? En wie zit hier op te wachten? Als je met een investeerder praat is dat net zo belangrijk. Hoe verdient de onderneming zijn geld? Wat levert het op? En wat zijn de verwachtingen?

Over Investormatch

Investormatch is een matchmaker en is  het grootste investeerdersnetwerk van Nederland dat investeerders koppelt aan ondernemers. Ze begeleiden ondernemers die op zoek zijn naar financiering en koppelen deze aan investeerders die op zoek zijn naar ambitieuze ondernemers. Het netwerk bestaat uit 1000+ investeerders, zowel business angels, investeringsfondsen als participatiemaatschappijen. Het afgelopen jaar hebben ze 50 ondernemers geholpen aan financiering.