Pitch Event ‘Brandstof voor Groei’ levert ondernemers financiering op

  • 25 oktober 2013
  • -Reacties

Op 16 mei 2013 organiseerde Shell LiveWIRE in samenwerking met Kamer van Koophandel het pitchevent ‘Brandstof voor Groei.’ Een krachtig side-event tijdens de Shell Ecomarathon. 33 ondernemers kregen de unieke kans hun plannen te presenteren aan potentiële investeerders. Daarnaast hielpen de organisaties Qredits en AgentschapNL de ondernemers aan relevantie informatie over microkrediet en overheidsfinanciering.  Nu, vijf maanden later, hebben 12 van de 33 aanwezige ondernemers daadwerkelijk financiering gevonden.

Financieringsbehoefte

De aanwezige ondernemers zochten extern kapitaal voor groei-investeringen in hun bedrijf. Daarbij lag hun gemiddelde financieringsbehoefte rond de €150.000. Dit bedrag is te groot voor microfinanciering, maar te klein voor een investeringsmaatschappij. Daar komt bij dat banken een startend bedrijf vaak te risicovol vinden om in te investeren.  Informele investeerders vervullen daarom een belangrijke rol om ondernemers met een dergelijke financieringsbehoefte de kans te geven om te groeien. Gedurende de dag waren er ongeveer 35 informal investors aanwezig.

Voorbereiding

Voorafgaand aan het pitchevent heeft Shell LiveWIRE de ondernemers geholpen met hun ‘investment readiness’. Zo volgde het overgrote deel van de aanwezige ondernemers de Masterclass Slimmer Financieren en hebben zij hun presentatie aangescherpt tijdens een pitchtraining door Nieuw Kapitaal en de Investeerdersclub.

Financiële resultaten

Het pitchevent is zeer succesvol geweest. Recent zijn de effecten van het pitchevent geëvalueerd. Belangrijkste conclusie: Vijf maanden later hebben 12 van de 33 ondernemers daadwerkelijk financiering gevonden.

Eén ondernemer heeft direct naar aanleiding van het pitchevent een investeerder gevonden. Hij heeft € 50.000 geïnvesteerd, wat nu wordt ingezet voor oa. prototype testing bij de TU Delft.
Maar liefst twaalf ondernemers hebben vervolgafspraken gehad met een of meerdere investeerders. Twee ondernemers zijn nog steeds in contact met een investeerder. Deze treedt nu in eerste instantie meer op als coach en deelt zijn kennis, ervaring en netwerk. Bij negen ondernemers hebben de gesprekken met investeerders niet tot een directe investering geleid, maar wel geholpen om uiteindelijk een andere investeerder te vinden.

Meer successen

Naast het hoofddoel van het pitchevent, matchmaking tot stand brengen tussen ondernemers en investeerders, is er nog veel meer bereikt:

  • Meer dan de helft van de ondernemers heeft zijn of haar kennis over informele investeerders en het vinden van financiering vergroot;
  • 33%  van de ondernemers heeft zijn of haar business plan aangescherpt;
  • De helft van de ondernemers heeft zijn of haar pitch sterk verbeterd;
  • 47% van de ondernemers had nog geen enkele ervaring met informal investing. Met hun deelname aan het pitchevent zijn deze ondernemers op weg geholpen met de voor hen onbekende mogelijkheid om via informal investors financiering te vinden;
  • Een op de vier ondernemers is er achter gekomen dat informal investing voor hem of haar toch niet de meest geschikte manier is om financiering te vinden. Zij zijn nog via andere kanalen op zoek. Een onderneemster heeft haar financieringsbehoefte vervuld met een crowdfunding campagne. Een andere onderneemster heeft via Qredits microfinanciering gevonden.

Conclusie

Juist voor jonge ondernemingen die niet gewend zijn op deze manier naar financiering te kijken, is het  eerste contact met informals bijzonder leerzaam geweest. Door vanuit een investeerder te leren denken, concreet de eerste stap in het netwerk te zetten en een sterke pitch te hebben, worden ondernemers direct op het juiste pad naar financiering gezet. Het pitchevent  ‘Brandstof voor Groei’ was uniek omdat voor veel ondernemers hier de eerste kennismaking met investeerders plaatsvond en zij hiermee een nieuwe stap naar groei maakten. 85% van de aanwezigen heeft aangegeven dat er behoefte is aan meer events waarbij er direct contact is tussen ondernemers en investeerders.

Meer informatie: martijn.lentz@kvk.nl

Tags: