Made in Holland: hidden champions

  • 01 januari 2013
  • -Reacties

Deze maand heb ik mij verdiept in succesverhalen over innovatiestimulering. Daarbij werd ik vooral geïnspireerd door de vele verborgen kampioenen in het mkb. De Duitser Hermann Simon, die samen met de Technische Universiteit van Twente er een studie naar heeft gedaan, spreekt zelf over hidden champions. Zij zijn wereldwijd marktleider in een nichemarkt, een specifiek en onderscheidend segment waarin nauwelijks concurrenten zijn.

Van schuurtje naar continent

Deze ondernemingen hebben bijzondere talenten in huis, vaak gepatenteerde kennis, of werken juist zonder octrooien in een keten samen met afnemers. Daarbij zorgen ze permanent voor toegevoegde waarde. Sommigen bedrijven opereerden tot voor kort nog in schuurtjes, maar werken nu al op verschillende continenten. Van oudsher hebben we er veel in de agrarische sector (melkvee-attributen, zaadveredelaars en toepassingen in glas- en tuinbouw) en de maakindustrie (geen massaproductie, maar klantspecifieke producten).

Made in Holland

Met het label Made in Holland zouden we deze bedrijven nog meer en beter moeten positioneren als onze nationale kroonjuwelen. Kenmerken van verborgen kampioenen zijn:

  • Ze concentreren zich op een nauwkeurig afgebakende markt.
  • Ze steken uitzonderlijk veel middelen in Research & Development. Een percentage van 15 is eerder regel dan uitzondering.
  • Ze hebben meer oog voor winstpotentie dan voor direct financieel succes.

Simpel, maar eigenlijk heel geniaal

Verborgen kampioenen spelen meer in op maatschappelijke trends en ontwikkelingen (milieuwetgeving, eisen op gebied van voedselveiligheid, stijging brandstoffen, etc.). Ook zijn de producten vaak onderhoudsintensief, met als bijkomstig voordeel dat een kwart van de omzet voortkomt uit serviceverlening. En op basis van co-creatie zorgen ze voor wederzijdse afhankelijkheid tussen klant en opdrachtgever.

Het klinkt simpel, maar ik vind het geniaal. Ik beschouw het als kritische factor in een geslaagde innovatie. Ik hoop daarom in 2013, het jubileumjaar van innovatiestimulering, veel van deze prachtige sieraden te kunnen laten schitteren.

Tags: