Ondernemers: fulltime commitment is overschat

  • 29 april 2014
  • -Reacties

ir. Arthur Tolsma: "Veel ondernemers denken dat áls je gaat ondernemen, dat je er dan vol voor moet gaan, en dus 60 uur per week moet werken. Dacht ik ook, dus deed ik ook. Maar is dat wel altijd zo verstandig? Is 120% geven een noodzaak? Ik geloof dat het vaak niet de juiste keuze is, en wil bij deze daarom een lans breken voor de Parttime Ondernemers!"

Hoe groot is je kans op succes?

In de beginfase van een bedrijf ben je aan het onderzoeken of je concept/idee/dienst genoeg potentie heeft. Je gelooft er natuurlijk in, hebt wat mensen in je omgeving om advies en bevestiging gevraagd, en dan is je eerste taak om te onderzoeken of de business daadwerkelijk groot genoeg is. Dat betekent met potentiële klanten praten; een prototype maken of pilot doen; en na een aantal maanden tot een jaar weet je zeker of die potentie er echt is. Maar veel ideeën zullen het niet redden, zijn toch net niet interessant genoeg. Is het dan slim om dan alle plannen 180 graden om te gooien?

Speltip: spreid je kansen

Dus als je een baan hebt en je wil ondernemen: hou 3 dagen per week je baan en doe in de overige 2 dagen onderzoek naar de potentie. Of als je als zzp’er een product wil vermarkten: blijf 60% van je tijd freelancen, en in de overige 40% ga je nieuwe dingen doen. Vaak moet je je plan een paar keer omgooien voordat je het gouden ei gevonden hebt. En vergeet niet dat het (nagenoeg) altijd veel langer duurt voordat de omzet daadwerkelijk op je rekening staat. En ondertussen moet de huur of hypotheek gewoon worden betaald. Wacht dus met al je spaargeld opeten tot je genoeg bewijs hebt van de potentie van je bedrijf. Als het niet goed gaat, dan kan je altijd nog terug.

Plan B

Veel te weinig ondernemers die al bezig zijn hebben een plan B. Gemiddeld is na zes jaar ongeveer de helft van de gestarte zzp’ers gestopt. Veel mkb’ers hebben het nu ook erg moeilijk. Zorg daarom voor een plan B, en dat plan kan ook al heel goed parttime beginnen. Dus als je merkt dat je praktijk als communicatiespecialist in mindere tijden zit: ga 1 dag per week lesgeven. Zo blijf je bezig met je vak. En zo bouw je andere kwaliteiten op (lesgeven) die erg nuttig zijn als je nog een keer een nieuwe carrière wil of moet beginnen.

Rust in je hoofd maakt je succesvoller

In mijn eigen startup heb ik zo hard gewerkt terwijl (financieel) succes uitbleef, dat ik overwerkt ben geraakt. Dat resulteerde niet in een directe burn-out, maar twee jaar lang (!) heb ik maar 50 tot 80 procent van mijn eigenlijke kunnen gewerkt. In die toestand is het niet mogelijk om succesvol een bedrijf op te bouwen. Ik merkte dat ik in salesgesprekken niet zelfverzekerd overkwam (was ik ook niet), en ik had minder zelfvertrouwen om vervelende maar noodzakelijke klusjes te doen. Toen ik freelance klussen ben gaan doen naast mijn startup, kon ik uitrusten en op vakantie en kreeg ik de rust en mijn zelfvertrouwen terug. En dat betekent voor mij dat ik nu erg mooie en goed betaalde klussen krijg en erg geniet van het ondernemersleven.

Moet je nooit 120% ergens voor gaan? Natuurlijk wel! Als je bewijs hebt van de potentie en je moet opschalen: ga ervoor! Maar ga niet blind, pas op voor gedachten als ‘volgende maand gaat het vast beter’. Ik ken ondernemers die dat al een half jaar hebben. En dan moet je actie ondernemen richting een (parttime) plan B.

ir. Arthur Tolsma.
Coach, Trainer, Spreker & Presentator || Ondernemerschap, Innovatie & Pitchen

Meer horen van Arthur?

Arthur Tolsma is spreker tijdens LiveWIRE netwerkbijeenkomst ‘Innoveren met vallen en opstaan’ op 15 mei 2014 in Ahoy Rotterdam. Is je interesse gewekt door dit artikel, kijk dat op de eventbeschrijving voor meer informatie.