Ondernemers ‘Innoveren met vallen en opstaan’ tijdens Shell Eco-marathon

  • 28 mei 2014
  • -Reacties

Op 15 mei 2014 organiseerde Shell LiveWIRE in samenwerking met de Kamer van Koophandel de informatieve netwerkbijeenkomst ‘Innoveren met vallen en opstaan.’ Tijdens dit krachtige side-event tijdens de Shell Eco-marathon - een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in Ahoy en duizenden bezoekers trekt – kreeg een selecte groep ondernemers de kans om uit de ervaring te putten van Arthur Tolsma. Deze spreker is ondernemer met ervaring in vliegende start, bijna-faillissement en zakelijk succes. Bas van Oosterhout, Innovation Advisor at Shell Global Solutions gaf daarnaast een interessant inkijkje in ‘high-performance innovation’.   

Voorafgaand aan deze bijeenkomst vond het Ondernemersontbijt van Stichting Ondernemersontbijt plaats in de grote zaal van Ahoy. Honderden ondernemers begonnen de dag gezamenlijk en hoorden de inspirerende woorden van Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland. Hij onderstreepte het belang van innovatie en de kracht van ondernemers. Hij haalde LiveWIRE naar voren als het voorbeeld waarin Shell en de KvK ondernemerschap en innovatie stimuleren. Arthur Limpens van Allocacoc wist in 2012 een finaleplaats te veroveren in de Shell LiveWIRE Award Finale. Hij deelde met de ondernemers in de zaal zijn ervaringen over start, groei en doorontwikkeling van zijn producten en bedrijf.

Delen van kennis en emotie

Tijdens de bijeenkomst ‘Innoveren met vallen en opstaan’ werd een selecte groep ondernemers meegenomen in de praktijk van innovatie en ondernemen. Juist de achtergrond van wat spanning en ondernemen met je doet en waar kansen ontstaan, kwam aan de orde in het verhaal van ‘Startups & Downs’ door Arthur Tolsma.

Tolsma is ondernemer met ervaring in vliegende start, bijna-faillissement en zakelijk succes. In zijn boek Startups & Downs omschrijft hij de rollercoaster die hij heeft doorgemaakt.  Tolsma vertelde aan de gretige toehoorders  open en eerlijk over zijn successen, zijn fouten, maar vooral wat hij leerde van het avontuur. Dat zijn verhaal veel losmaakte, bleek wel uit de grote interactie met de aanwezigen die in goede sfeer ook eigen punten en vragen naar voren brachten. Met praktische tips en concrete situaties werden moeilijke tijden doorgesproken maar klonk vooral de aanmoediging tot vertrouwen, kennis van je zelf en eigen kracht door. 

Innovatie vanuit model

Bas van Oosterhout, Innovation Advisor at Shell Global Solutions deelde zijn kennis over businessmodellen. Zijn presentatie ‘High-performance innovation’ ging over ervaringen rondom het toepassen van nieuwe business modellen en het versnellen van innovaties, beide om waarde te verhogen. Vanuit een ‘tijdmachine’ gaf hij voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle tactieken die ondernemingen door de jaren heen hebben ingezet. Een van de meest indrukwekkende verdienmodellen gaf hij als voorbeeld: geen printers verkopen maar per print laten afrekenen. Een inmiddels bekend model, waarbij gebruik verkocht wordt in plaats van eigendom.

Hij gaf aan dat Shell grote waarde hecht aan samenwerking en kennisdeling. Kennis opdoen en zelf weer delen is een speerpunt. Als een ondernemer leert van voorbeelden vanuit andere sectoren, inspiratie opdoet en innovatieprocessen nauw volgt, kan hij of zij inspelen op een veranderende omgeving. Dat kan ook een aanpassing in de business modellen vereisen. Innovatie is een contactsport die ontstaat vanuit samenwerking. Celina Wang, programma-manager bij Shell vulde hem aan: “Innovatie is de drijfveer van de Nederlandse economie. Shell stimuleert ondernemers om kansen te pakken.“ 

Rondleiding Shell Eco-marathon

Naast de bijeenkomst stond natuurlijk een rondleiding door de paddock van de Shell Eco-marathon op het programma. Teams van studenten vanuit heel Europa wendden innovatieve techniek aan voor de optimalisatie van hun voertuigen. Het wedstrijdelement verhoogde de ambitie om uit te blinken nog eens extra. In ‘Het Energy Lab’ was ter plaatse de passie voor vernieuwing te beleven.

De Shell Eco-marathon is een inspirerend en interactief festival waar bezoekers innovatie en de toekomst van energie kunnen ervaren. Passie, kennisdeling en innovatie – het kwam allemaal samen deze ochtend.

Tags: