Sfeerverslag LiveWIRE jurydag: Spannende momenten voor 13 ondernemers

  • 23 oktober 2014
  • -Reacties

Met klamme handen, een gespannen gezicht maar met stevige passen stappen de 13 LiveWIRE Award kandidaten één voor één de jurykamer in. Daar geven ze een pitch met als doel het behalen van die gewilde finaleplaats. Daar zijn er maar vier van en elke ondernemer heeft de wens om op 2 december tijdens de finale het podium uiteindelijk als winnaar te betreden. Dertien kandidaten,vier plaatsen in de finale, slechts één winnaar -het belooft een spannende dag te worden.

Jurydag

Zoals elk jaar is ook nu het thema van de jurydag ‘zichtbaarheid’. De kandidaten krijgen training in pitchen, positioneringtips en bijvoorbeeld een mediatraining. Voor jonge ondernemers is het goed over de bühne brengen van een product of dienst van groot belang. Juist door goed pitchen en presenteren wordt de kans op succes vergroot. Verschillende trainingen dragen bij aan de kennis en ervaringen van de ondernemers over zichtbaarheid.

De 13 LiveWIRE Award kandidaten stellen zich voor

Training

De positioneringstraining wordt gegeven door Bas van Sambeek, hij vertelt: “Ik merk dat ik op het juiste moment deze training geef. Ondernemers staan op het punt om op grote schaal met hun potentiële klanten te communiceren. Deze training helpt hen in deze volgende stap van hun groei.” Ook Hella Heuck, presentator Toekomstmakers RTL Z geeft aan dat de openheid van de ondernemers haar opvalt: “Dit zijn de ondernemers van nu, zij delen kennis met elkaar en zijn niet bang om ervaringen met elkaar te delen. Enkele ondernemers in de zaal zijn al ervaren in de omgang met media, maar er zijn ook hardcore wetenschappers aanwezig die de neiging hebben om in het technische aspect te blijven steken.” Haar mediatraining geeft de ondernemers de handvatten om zich op een juiste manier te presenteren aan de media.

Ondernemers

De ondernemers ervaren de trainingen als waardevol. “Tijdens de positioneringsworkshop werden we er ons bewust van dat we functies toevoegen aan ons product, zonder te kijken wat dit oplevert voor onze klanten”, vertelt Daan Reijnders van Instant Magazine. “Een mooie uitspraak hierover is me bijgebleven: ‘Perfectie is bereikt niet wanneer er niets meer valt toe te voegen, maar wanneer er niets meer valt weg te halen’. Dat heeft me geïnspireerd maar geeft ook concrete handvatten.”

Hella Hueck geeft media training aan de LiveWIRE ondernemers      Foto: Janus van der Eijnden

 Jury

De juryleden beoordelen de ondernemers op ondernemerschapskwaliteiten, groeipotentie en de mate van innovatie van hun product of dienst. Juryvoorzitter Louis van Garderen:”De diversiteit aan innovaties die de ondernemers dit jaar laten zien is groot. Voor ons als jury maakt dat het keuzeproces wie verkozen wordt tot kandidaat voor de finale nog eens extra boeiend. Na rijp beraad hebben wij daarvoor de vier ondernemers geselecteerd. In het juryrapport geven wij elke kandidaat overwegingen mee waaraan hij in de praktijk aandacht kan besteden om zijn onderneming nog kansrijker te maken.”

De gang naar de jurykamer

Daan Reijnders van Instant Magazine presenteert vandaag voor de jury zijn gebruiksvriendelijke software waarmee eenvoudig magazines kunnen worden gemaakt en verspreid. Hij staat klaar om de jurykamer in te gaan: “De Nederlandse markt snapt inmiddels hoe ons product werkt, zo gebruiken SDU en PWC onze online magazine oplossing al.” Zijn ambitie gaat echter veel verder: “We zijn nu al actief in het Verenigd Koninkrijk, maar dit willen we uitbouwen naar België en Duitsland. We maken zo een mooi Nederlands product internationaal beschikbaar.”

Druk overleg in de jurykamer       Foto: Janus van der Eijnden

Ontknoping

Terwijl de kandidaten in spanning wachten op de uitslag wordt de spanning verder opgevoerd. Zo vertelt LiveWIRE 2013 winnares Brechtje Riphagen wat de award haar heeft opgeleverd: “Het winnen van de LiveWIRE Award opende veel deuren. Het laat aan mijn zakenpartners zien dat ik mijn sporen al heb verdiend en ik serieus onderneem.”

Maar dan is het moment daar, de finalisten worden bekend gemaakt. Met een lachend gezicht en onder luid applaus stappen de winnende ondernemers naar voren. Ondernemer Yousef Yousef van LG Sound geeft zijn team zelfs een high five voordat hij het podium op stapt. Yousef: “Ik vier elk succes dat mijn bedrijf boekt met mijn team. Dat betekent ook eerst een high five met hén in plaats van een hand van de juryvoorzitter.”

Finalisten

De 4 finalisten van de LiveWIRE Award 2014 zijn: Jan Jonk van GainPlay Studio, Yousef Yousef van LG Sound BV, Niels de Greef van ParkFlyRent en Eldert Besseling van NETICS BV.

Van links naar rechts: Jan Jonk – GainPlay Studio, Yousef Yousef – LG Sound BV, Niels de Greef – ParkFlyRent, Eldert Besseling - NETICS BV      Foto: Janus van der Eijnden

De Shell LiveWIRE Award

De Shell LiveWIRE Award wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge ondernemer (onder de 35 jaar) die de jury weet te overtuigen van zijn innovatievermogen en ondernemerschapskwaliteit. De finalisten maken kans op de juryprijs van 10.000 euro en de publieksprijs van 2.500 euro. Op 2 december a.s. wordt de winnaar van de juryprijs en de publieksprijs verkozen. Voor de publieksprijs kan vanaf  4 november a.s. online gestemd worden via www.livewire.nl

Sfeerbeelden jurydag 2014

Tags: