Rinke Zonneveld: Nederland bruist

  • 25 november 2014
  • -Reacties

Rinke Zonneveld, Algemeen Directeur InnovationQuarter, is sinds jaren betrokken bij Shell LiveWIRE. Ook dit jaar treedt hij op als jurylid tijdens de Shell LiveWIRE Award finale op 2 december 2014.

Afgelopen zomer hebben we vanuit InnovationQuarter onze eerste investering bekendgemaakt in BabyBloom Healthcare, producent van innovatieve moeder- en kindvriendelijke couveuses. Met onze investering kan dit prachtige jonge technologiebedrijf vanuit Leiden nu echt de wereldmarkt veroveren.

In 2011 was Heleen Willemsen, de CEO van BabyBloom, een van de vier finalisten van de Shell LiveWire Award. Een van de andere finalisten in 2011 was Korstiaan Zandvliet van het crowdfundingplatform Symbid. Symbid is vanuit Rotterdam ook druk bezig met zijn internationale expansie. En nog veel mooier dankzij Symbid hebben inmiddels enkele tientallen startups hun financiering rondgekregen. In 3 jaar tijd hebben deze twee LiveWire-finalisten dus grote stappen weten te zetten.

BabyBloom en Symbid behoren tot de voorhoede van jonge innovatieve bedrijven in Nederland. Je kunt tegenwoordig bijna geen krant openslaan of je leest over ondernemers met nieuwe vindingen, die hun vleugels uitslaan internationaal of die investeerders met groeikapitaal hebben weten aan te trekken. Nederland bruist van het jong ondernemerschap. Vanuit mijn voormalige rol als directeur Ondernemerschap bij het Ministerie van Economische Zaken heb ik hier een stevige bijdrage aan proberen te leveren. Vanuit de sterke overtuiging dat veel van de maatschappelijke relevante innovaties zullen komen van jonge technologiebedrijven en challengers.

Ondernemerschap wordt tegenwoordig op universiteiten en hogescholen actief gestimuleerd. Meer jongeren dan ooit hebben inmiddels dan ook de ambitie om hun ondernemersdromen om te zetten in daden. En programma’s als LiveWire vormen een belangrijke kraamkamer te zijn voor al die mooie jonge innovatieve bedrijven die we in Nederland hebben.

Tijd om achterover te leunen en te genieten van dit succes? Zeker niet! Een paar observaties van mij vanuit mijn huidige rol als algemeen directeur van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Nog te weinig jonge innovatieve bedrijven in Nederland maken snel genoeg sprongen voorwaarts. Of hebben al bewezen “Tomorrow’s leading firms” te zijn, zoals het credo luidt van YES!Delft, een van Europa’s meest succesvolle techincubators. Gebrek aan echt risicokapitaal in de vroege fase van hun ontwikkeling is hierbij absoluut een issue. Maar mijn ervaring is ook dat nog teveel bedrijven niet investeringsrijp zijn. Wel heel goed weten welk probleem hun technologie kan oplossen, maar nog onvoldoende weten of hier wel markt voor is. Laat staan of daar ook een schaalbaar business model op te bouwen is. En tegelijkertijd kan er nog veel meer gebeuren om die markt te creëren.

Laat overheden en grote bedrijven veel meer lef tonen om als launching customer op te treden. Help jonge technologiebedrijven om sneller internationaal hun netwerk uit te breiden. Zorg dat het aantrekkelijker wordt voor informal investors en investeringsmaatschappijen om juist in de meest risicovolle vroege fase te financieren. En laten we accepteren dat innovatief ondernemerschap met risico’s gepaard gaat, en dus niet alleen maar succesnummers kent. Zo mocht ik in 2012 zelf de jury van de LiveWire Award voorzitten. Met heel veel overtuiging kozen wij voor de designlamp Fonckel, maar nu twee jaar later bestaat dit veelbelovende bedrijf niet meer. Kortom, de weg van veel jonge innovatieve ondernemers is een hobbelige.

LiveWire helpt jonge innovatieve ondernemers op deze bumpy road, en ik ben trots ook dit jaar weer een bijdrage aan te mogen leveren.

Meer informatie op de website van InnovationQuarter