Lieke Lamb: "Talent Genoeg"

  • 01 december 2014
  • -Reacties

Lieke Lamb, TrendStrateeg & Managing Partner Bureau TrendWatcher.com, is jurylid tijdens de Shell LiveWIRE Award finale op 2 december 2014.

In onze adviespraktijk mag ik regelmatig werken met jonge innovatieve ondernemers. Het is een voorrecht met deze enthousiaste getalenteerde mensen over de toekomst te mogen nadenken. Mede daarom ben ik jaren geleden ambassadeur geworden van Jong Ondernemen en VMBO Onstage en neem ik met veel genoegen plaats in de jury van de Shell LiveWIRE Award. De belangstelling voor techniek groeit gelukkig nog ieder jaar in Nederland. De toegankelijkheid en het imago verbeteren.

En zo ook de prestaties. Bij de internationale techniekwedstrijd ‘EuroSkills 2014’, een soort Olympische Spelen voor techniek en vakmanschap, sleepte TeamNL maar liefst drie gouden medailles plus een zilveren en een bronzen medaille in de wacht! En bij de genomineerden in het LiveWIRE programma ligt het niveau ook ongekend hoog.

Durf Duurzaam Delen

Vanuit onze trend- en brainstormsessies met jongeren kijken we eerst naar de trendlijnen waar zij de komende jaren mee te maken zullen krijgen om die daarna te vertalen kansen en innovatieve processen, diensten en producten. Maar geweldige ideeën en geniale innovaties alleen zijn niet genoeg. Je moet het goed kunnen uitwerken en er echt mee aan de slag durven. Durven uitproberen. Dat betekent durven falen en vallen. En daarna ook weer durven opstaan en doorgaan. Try en Retry. Maar wel op een slimme manier. Bereid zijn te leren van anderen en goed weten waar je voor hulp en kapitaal terecht kan. 

Tegenwoordig loopt duurzaamheid als een rode draad door alle technologie heen. Bij het vinden van innovaties is duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen inmiddels een vanzelfsprekendheid. Het zit er impliciet doorheen geweven. Gezien de dilemma’s die er altijd aan duurzaamheid kleven levert dat mooie uitdagingen op.

Daarnaast is briljant zijn niet genoeg, al gaat het in eerste instantie natuurlijk om het product, je hebt als ondernemer ook ‘social skills’ nodig om je dienst of product met de wereld te delen. Een goed netwerk en een goed verhaal. Je product of dienst moet ‘duidelijk’ zijn, je moet unieke toegevoegde waarde weten te communiceren en het liefst ook nog met je innovatie sympathie winnen.

Geen innovatie zonder ICT

In de loop der jaren is ICT de spil van innovatie geworden. Bij het ontwikkelen van vrijwel ieder nieuw product is de toepassing van Informatie Technologie onontbeerlijk. En wat is het allemaal handzaam geworden! Denk alleen maar eens aan Rapid Prototyping. Vroeger was daar een complex CAD/CAM-systeem voor nodig. Vandaag de dag pakken we een laptop; downloaden gratis design-software zoals SketchUp; maken een 3D-ontwerp en printen ter plekke een functioneel werkend model op een Ultimaker of Zmorph 3D Printer. De grootste beperking bij innovatie is onze eigen creativiteit, niet de techniek. Daardoor ontstaat een waar ‘stuwmeer aan innovaties’, zoals we in de jaarlijkse TrendRede schreven.

Basisschoolleerlingen; studenten; ondernemers maar ook senioren kunnen met het gemak even snel hun idee tot leven laten komen. Kinderen al op jonge leeftijd laten proeven van de technieken en kennis laten maken met de verschillende mogelijkheden is dan ook iets waar ik me graag hard voor maak. Laat ze het traject zien tussen een eerste idee , de uitvoeringsmogelijkheden en het uiteindelijke product. Zet op iedere school een 3D Printer neer en leer de kinderen ook programmeren, bijvoorbeeld met de eenvoudig te gebruiken ‘Scratch Coding’-software. Door pioniers als Arjan van der Meij en Per-Ivar Kloen worden al flinke stappen gezet binnen de ‘Maker Education Movement’.

Smart Industry

Dit najaar is de ´Smart Industry Agenda´ gepresenteerd op initiatief van FME; TNO; MinEZ; VNO-NCW en de KvK. Deze innovatie-agenda richt zich op: ‘het versterken van de Nederlandse industrie door maximaal gebruik te maken van de nieuwste informatie en technologische ontwikkelingen zodat deze efficiënter, flexibeler, kwalitatief beter en tailor made kan produceren’.

Je zou denken dat ‘we’ dat al lang doen maar dat is niet waar. De industrie installeerde in het verleden vooral zelfstandig opererende robots. Bij ‘Smart Industry’ gebruiken we interactieve productie robots - zoals de twee-armige Baxter-robot (rechts), inclusief een kek tablet waarop het robothoofd geprojecteerd wordt. Dit type robots past zich automatisch aan op wisselende productieomstandigheden. Alle robots communiceren met elkaar en zorgen zo voor optimaal resource management. De hypermoderne autofabriek van VDL Nedcar in het Limburgse Born waar de MINI geproduceerd wordt, is daar een mooi voorbeeld van. Op dit moment werken daar nog net iets meer mensen dan robots maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd…

Diversiteit en Creativiteit

Voor het radioprogramma ‘Dit Is handig’ interviewde ik jarenlang innovators en was altijd weer verbaasd over de enorme diversiteit en creativiteit. Maar ook over de tijd die vaak nodig is van uitgewerkt idee tot goede implementatie alsook de slagen die er met sommige eerste ideeën zijn gemaakt. Ik herinner me het event ‘Nederland Innovatief’ in 2006 in Dordrecht waar ik Jules Scheltes van Deam.nl sprak over een tool voor kijkoperaties. Inmiddels op de markt onder de naam Miflex Handle. Maar ook de Senz Umbrella die toen groots werd gepresenteerd. Inmiddels een blijvend succes. Ik interviewde daarover toenmalig president-directeur Rein Willems van Shell Nederland die hem ter plekke (het stormde enorm) mocht uitproberen, waarna hij een testrit maakte in een Carver. Carver redde het dan helaas weer niet op grote schaal in Nederland, maar de Dijkdeuvels van Evert Huiden die daar in de prijzen vielen zijn nu (bijna tien jaar later) eindelijk echt in gebruik genomen.

Talent koesteren en Kansen bieden

Ook bij de genomineerden van deze LiveWIRE editie is de diversiteit enorm. Naast hersengestuurde games, waterkwaliteitsmeting met geluidsgolven en een autodeelconcept, zien we met de speciale baggerspecie ook de versteviging van de dijken terugkomen. 

Stuk voor stuk krachtige ideeën waarvan ik blij ben dat LiveWIRE ze een podium biedt.

De ‘TrendsVerwachting 2015’ van Lieke Lamb staat op TrendsVerwachting.nl

Tags: