Sfeerverslag LiveWIRE finale: innovatievermogen, ondernemerschap en groeipotentie

  • 05 december 2014
  • -Reacties

De finale van de zeventiende editie van de Shell LiveWIRE Award is er één om in te lijsten. Naast vier ijzersterke finalisten en twee prachtige winnaars draagt ook de locatie van de finale hier ontegenzeggelijk aan bij. Een mooiere locatie dan het Shell Technology Centre in Amsterdam, dat dit jaar haar 100ste verjaardag viert, is niet denkbaar. In de inspirerende omgeving van deze broedruimte van  innovatie zijn alle schijnwerpers vandaag gericht op de vier finalisten van de Shell LiveWIRE Award. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge innovatieve ondernemer, die de jury weet te overtuigen van zijn of haar innovatievermogen en ondernemerschapskwaliteit. De prestigieuze competitie wordt georganiseerd door de Kamer van Koophandel en Shell.

De vier finalisten. Van links naar rechts: Jan Jonk – GainPlay Studio, Yousef Yousef – LG Sound BV, Niels de Greef – ParkFlyRent, Eldert Besseling - NETICS BV      Foto: Janus van der Eijnden

Voor de vier finalisten, Jan Jonk (Gainplay Studio), Yousef Yousef (LG Sound), Niels de Greef (ParkFlyRent) en het ondernemersduo Eldert Besseling en Hugo Ekkelenkamp (NETICS), begint deze dag al vroeg. Om 08.30 uur maken zij hun opwachting aan het Damrak, waar zij worden ontvangen door managementleden van Euronext Amsterdam. Loting bepaalt vervolgens dat Jan Jonk de gelukkige is die na het aftellen de gong mag luiden om de handelsdag te openen. Om 10.00 uur arriveren de finalisten vervolgens gespannen bij het Shell Technology Centre Amsterdam, waar zij een camera- en mediatraining krijgen. Na de lunch krijgen alle kandidaten de gelegenheid om de jury te overtuigen van zowel de potentie van hun innovatie als van de kwaliteit van hun ondernemerschap. De jury, onder leiding van Pieter Waasdorp, Directeur Ondernemerschap Ministerie van Economische Zaken bestaat uit trendwatcher Lieke Lamb (Bureau Trendwatcher.com), Rinke Zonneveld (InnovationQuarter) en Tjarda Molenaar (Dutch Private Equity & Venture Capital Association). Gezamenlijk leggen zij de finalisten het vuur na aan de schenen om daarna te besluiten wie de winnaar wordt. 

Market Place in centrum van de aandacht

Terwijl de jury zich achter de schermen buigt over de kandidatuur van de vier finalisten, druppelen de genodigden het Shell Technology Centre Amsterdam binnen. De fraai ingerichte Market Place vult zich al snel met een groot aantal mensen, die zich op deze informatiemarkt een goed beeld kunnen vormen van de innovaties van zowel de finalisten als van de andere negen genomineerden, voor wie eerder de halve finale van de Shell LiveWIRE Award het eindstation was. Velen maken enthousiast kennis met de ondernemers achter prachtige innovaties. Even voor 15.15 uur wordt ook hier de gong geslagen. Het is het sein om zich te begeven naar de sfeervolle presentatiezaal, waar het verlossende woord zal worden gesproken.   

Jan Jonk  van GainPlay Studio laat zijn product zien aan geintereseerde bezoekers      Foto: Janus van der Eijnden

Positieve ervaringen alumni

Gastheer Jim Stolze, co-host van RTL Toekomstmakers en oprichter van TEDxAmsterdam, heet de jury, de vier finalisten en alle genodigden van harte welkom. Voordat hij het woord geeft aan keynote speaker Tim Rowe worden vier korte films getoond, waarin alumni van Shell LiveWIRE uit de doeken doen wat hun eerdere deelname aan de Shell LiveWIRE Award hen heeft opgeleverd. Zo vertelt Maikel Beerens van Xillox Medical dat de omzet van zijn bedrijf na het winnen van de Shell LiveWIRE Award jaarlijks is verdubbeld. "Bovenal worden we dankzij onze deelname aan de Shell LiveWIRE Award niet meer gezien als een start-up, maar als een serieuze speler." Ook Willem van Kralingen van Le Credit Sportif kijkt met tevredenheid terug op deelname aan de Shell LiveWIRE Award. "Het is sindsdien hard met ons gegaan. We zijn gegroeid van 3 naar 24 mensen en hebben inmiddels 700 sportclubs als klant." Een andere alumni, Robin Slakhorst van Symbid, dat inmiddels een beursnotering in New York heeft, bewaart eveneens goede herinneringen aan deelname aan de Shell LiveWIRE Award. "Van veel van de zaken, waarin wij getraind zijn gedurende het Shell LiveWIRE traject, beleven wij nog dagelijks plezier, van kledingkeuze tot een goede opbouw van je presentatie."  

How innovation changes the world

Jim Stolze kondigt vervolgens keynote speaker Tim Rowe aan. De oprichter en CEO van Cambridge Innovation Center gaat in zijn presentatie 'How innovation changes the world' onder meer in op het verschil tussen innovation en invention. Volgens Rowe ontspruiteen invention veelal aan creativiteit, maar groeit pas uit tot een innovation op het moment dat de uitvinding nuttig wordt gemaakt. "Innovatief ondernemerschap is één van de meest effectieve instrumenten om een betere wereld te creëren. Het is mooi om te zien hoe partijen als Shell en de Kamer van Koophandel jonge Nederlandse ondernemers helpen een volgende stap te maken." 

Tim Rowe aan het woord over innovatie       Foto: Janus van der Eijnden

Adviezen voor start-ups

De oprichter van Cambridge Innovation Center breekt in zijn betoog een lans voor ondernemerschap.. "In de VS zijn het de jonge ondernemers die banen creëren terwijl oudere bedrijven eerder werkgelegenheid verliezen." Voor jonge ondernemers heeft Rowe twee belangrijke adviezen. "Geef niet teveel geld uit in de oriëntatiefase en zorg er juist voor dat je veel kunt investeren tijdens de groeifase. Verplaats je daarnaast in de andere partij, waarmee je een overeenkomst wilt sluiten. Zoek naar een model, waarin beide partijen evenveel winnen." 

Boeiende tafelgesprekken

In het volgende programmadeel verschuift de aandacht richting de vier finalisten. In duo's worden de finalisten uitgenodigd om in de spotlights te treden en zitting te nemen aan een tafel, waaraan ook twee juryleden zitten. In twee opeenvolgende sessies, waarbij finalisten en juryleden elkaar afwisselen, gaan de kandidaten in discussie met de juryleden. De finalisten vertellen gepassioneerd over hun innovatie en drijfveren. Jurylid Lieke Lamb constateert dat de innovaties van alle vier de finalisten hoog scoren op het aspect van maatschappelijke relevantie. "Dat is een duidelijke rode draad." Lamb benadrukt het belang van een fenomeen als de Shell LiveWIRE Award. "De Shell LiveWIRE Award is een prachtpodium om ondernemerschap mee onder de aandacht te brengen. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Los van wie de winnaar wordt, voorzie ik voor alle vier de finalisten een mooie toekomst." In gesprek met Jan Jonk en Eldert Besseling concludeert juryvoorzitter Pieter Waasdorp eveneens dat beide kandidaten sterk hebben gefocust op projecten met een maatschappelijke impact. "Er is goed gekeken hoe je een maatschappelijke uitdaging kunt gebruiken om een business op te bouwen." 

Aan tafel. Van links naar rechts: Jan Jonk - Gainplay Studio, Pieter Waasdorp - Ministerie van Economische zaken, Jim Stolze - RTL Toekomstmakers, Lieke Lamb - Bureau Trendwatcher.com, Eldert Besselin - NETICS BV        Foto: Janus van der Eijnden

Lange termijn perspectief

In haar hoedanigheid van Managing Director van Dutch Private Equity & Venture Capital Association kijkt jurylid Tjarda Molenaar vooral naar het lange termijn perspectief van innovaties. Tegelijkertijd signaleert zij twee duidelijke trends. "Twee leidende vragen zijn hoe we een veilige, schone wereld kunnen realiseren en hoe we gezond oud kunnen worden." In gesprek met Niels de Greef en Yousef Yousef constateert Molenaar dat beide kandidaten goed hebben ingespeeld op een duurzame trend. Graag zou Molenaar zien dat successen van jonge ondernemers beter worden uitgedragen. "We moeten af van de zogenaamde 'zesjes-cultuur’ en geen genoegen nemen met middelmaat. Ideeën voor innovaties moeten snel schaalbaar zijn en geïnternationaliseerd kunnen worden." Jurylid Rinke Zonneveld ziet de aandacht voor ondernemerschap langzaam toenemen. "Tijdens mijn studie was ondernemerschap absoluut nog geen issue. Dat is gelukkig veranderd. De eerste investering van InnovationQuarter is een mooi voorbeeld. Met groeikapitaal helpen wij Heleen Willemsen, finaliste tijdens een vorige editie van de Shell LiveWIRE Award, om met haar bedrijf Babybloom de internationale markt op te gaan." 

Belang van innovatie

Alvorens over te gaan tot de bekendmaking van de winnaar, heeft gastheer Jim Stolze nog een kort gesprek over het belang van innovatie met Claudia Zuiderwijk, voorzitter Raad van Bestuur Kamer van Koophandel, en Linda van Schaik. De laatstgenoemde is als Bestuurslid en General Manager Shell Retail Benelux en Frankrijk aanwezig namens Shell Nederland. Van Schaik is sterk overtuigd van het belang van innovatie. "Innovatie en ondernemerschap zijn de sleutel tot economische groei voor Nederland. Het Shell LiveWIRE programma is een geweldige broedplaats en etalage voor innovatie." Van Schaik geeft aan dat Shell ook buiten het domein energie wereldwijd actief zoekt naar samenwerkingspartners en haalt als voorbeeld het bedrijf 2theloo aan. "Wij hebben deze nog jonge Nederlandse toiletwinkel-formule een platform gegeven op onze tankstations. Inmiddels bouwen zij in hun derde jaar aan een wereldwijde business." 

Innovatief ondernemerschap

Ook Claudia Zuiderwijk breekt een lans voor innovatief ondernemerschap. "De aanwas van jonge, innovatieve ondernemers vormt meer dan ooit de basis van de Nederlandse economie. Daarom is het belangrijk dat we vanuit de Kamer van Koophandel continu aandacht vragen voor innovatie, bijvoorbeeld door de verbinding te leggen tussen innovatieve ondernemers en grotere, gevestigde bedrijven." De voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandel beschouwt de Shell LiveWIRE Award als een belangrijk podium om ondernemerschap en innovatie uit te dragen. "Voor volgend jaar streven wij dan ook naar een verbreding van deze Award."  

Het belang van samenwerking en jong ondenemerschap wordt aan tafel besproken. Van links naar rechts: Claudia Zuiderwijk - Kamer van Koophandel, Jim Stolze - RTL Toekomstmakers,  Linda van Schaik - Shell Foto: Janus van der Eijnden

Bekendmaking winnaars

Langzaamaan nadert het moment waarnaar alle aanwezigen reikhalzend uitkijken. Juryvoorzitter Pieter Waasdorp heeft zich eerder al laten ontvallen dat de jury van mening is dat er sprake is van vier fantastische kandidaten. "We hebben alle kandidaten beoordeeld op innovatievermogen, ondernemerschap en groeipotentie en gekeken naar het totaalplaatje. Het is aan Tim Rowe om het verlossende woord te spreken. "De naam van de winnaar van de Publieksprijs is NETICS". Meer dan 50% van het publiek heeft via www.livewire.nl een stem uitgebracht op dit bedrijf, dat een techniek heeft om met modder dijken te bouwen. Blij verrast nemen Eldert Besseling en Hugo Ekkelenkamp de bij deze prijs horende cheque ad € 2500 in ontvangst uit handen van Claudia Zuiderwijk en Linda van Schaik. In de zaal stijgt de spanning inmiddels naar een kookpunt als Tim Rowe aanstalten maakt om de tweede enveloppe te openen. Met de woorden "And the winner of the Shell LiveWIRE Award is LG Sound" komt voor de finalisten aan alle onzekerheid een einde. 

Lovend juryrapport

LG Sound heeft met de MPC-Buoy een effectieve en milieuvriendelijke oplossing ontwikkeld om de aanwezigheid van blauwgroene algen in oppervlaktewater terug te dringen. Dit door zonenergie aangedreven drijvend platform meet continu de waterkwaliteit om vervolgens ultrasone geluidsgolven op maat uit te zenden. De jury is unaniem onder de indruk van de enorme drive en de sterke focus van de winnaar. Het juryrapport is ronduit lovend: 'LG Sound verdient geld met een bewezen technologie. Dit heeft Yousef zeer goed uitgevoerd. Met zijn innovatieve ondernemerschap en ondernemersvaardigheden heeft Yousef de kans gezien en gegrepen om een duurzame oplossing te creëren door verschillende technologieën goed te combineren. Hij heeft alles goed doordacht en ook nagedacht over zijn eigen persoonlijke ontwikkeling in dit groeiende bedrijf. Daarnaast staat Yousef voor zijn team..' 

Het juryrapport wordt door Jim Stolze en Tim Rowe voorgelezen en de envelop gaat open...

Euforie

De euforie is groot als Yousef Yousef de cheque ad € 10.000 uit handen van Tim Rowe ontvangt. Terwijl Yousef voor de RTL-camera's geïnterviewd wordt voor het programma Toekomstmakers, zijn Eldert Besseling en Hugo Ekkelenkamp nog confuus na het winnen van de Publieksprijs. "Dit is prachtig en een mooi sluitstuk van het totale LiveWIRE-traject dat wij hebben mogen doorlopen. Na het behalen van de finale hebben wij al veel publiciteit gekregen, onder meer in het vakblad Cobouw en het AD. Het winnen van deze prijs is ontzettend goed voor onze naamsbekendheid en een zeer waardevolle erkenning." 

Van links naar rechts: Linda van Schaik- General Manager Shell Retail Benelux en Frankrijk, Yousef Yousef – LG Sound BV, Claudia Zuiderwijk, Voorzitter Raad van Bestuur Kamer van Koophandel, Tim Rowe - oprichter en CEO van het prestigieuze Cambridge Innovation Center      Foto: Janus van den Eijnden 

Overdonderd

Yousef Yousef kan het na alle media-aandacht nog maar nauwelijks bevatten dat LG Sound de Shell LiveWIRE Award heeft gewonnen. "Ik ben volledig overdonderd, zowel door de uitverkiezing als door alle media-aandacht. Het is prachtig om als onbekende, kleine speler in een nichemarkt, deze erkenning te krijgen van een vakjury. Dit is enorm motiverend voor ons team. Ik ben er van overtuigd dat dit ons helpt om nog meer vertrouwen te wekken bij mogelijke afnemers, zoals hier in Nederland bijvoorbeeld de waterschappen." Hij vervolgt: "Ook als ik niet gewonnen had, zou ik me een winnaar gevoeld hebben. Het complete begeleidingstraject dat aan de deelname aan de Shell LiveWIRE Award is verbonden, is namelijk van onschatbare waarde." Wat het winnen van de Shell LiveWIRE Award volgens Yousef extra cachet geeft, is de brede focus van deze ondernemersprijs. "Anders dan bij veel andere awards, wordt bij de Shell LiveWIRE Award niet alleen gekeken naar innovatie, maar worden alle facetten van ondernemerschap erbij betrokken."             

Sfeerbeelden finale 2014

Tags: