Wat kan de 'slimme stad' betekenen voor de MKB-er?

  • 19 maart 2015
  • -Reacties

De Slimme Stad is in opkomst. Gemeente Hoorn wil verkennen hoe technologische ontwikkelingen de samenleving beïnvloeden en welke kansen Hoorn heeft in een “smart city”. In Almere is het Big Data Value Center opgericht door de gemeente. Zij geloven namelijk dat het combineren van grote hoeveelheden data slimme oplossingen kan bieden voor maatschappelijke en economische uitdagingen. Gemeente Assen is proeftuin als “sensor city”. Een stedelijk meetnetwerk van sensorsystemen waarmee praktische toepassingen worden ontwikkeld (momenteel voor mobiliteit en voor geluidsbeleving). 

Nieuwe industriële revolutie

Een aantal denkers uit de architectuur en stedenbouw hebben een manifest opgesteld genaamd “De invloed van digitale productie op stedelijke en regionale ontwikkeling”. Ze noemen dit ook wel de derde industriële revolutie. Ze willen hiermee de discussie aanzwengelen over de impact van deze revolutie op het functioneren van steden en regio’s. Ze voorspellen o.a. dat vastgoed minder ‘vast’ zal worden.

Wat heb je als MKB-bedrijf nu aan deze informatie? Er zullen nieuwe markten ontstaan, een ander type opdrachtgever, andersoortige opdrachten. Misschien is het nodig om je business model te veranderen.

Building Holland

De kansen die deze ontwikkelingen ondernemers brengen zijn spannend! Om te horen wat er precies aan ontwikkelingen zijn is het mogelijk om bij Building Holland, op 31 maart, te gaan luisteren naar de verhalen bij “Business in de slimme gezonde stad”. Dan gaat het over: “Slimme steden en gebouwen. Steeds meer bedrijven passen innovatieve technologie toe in producten, diensten en processen. Er liggen enorme kansen voor de bouw in deze groeimarkt. Sensoren worden ingezet voor beveiliging van goederen, in slimme zorgconcepten, en voor het continu meten van klimaat en bezetting in gebouwen”.

En wat te denken van 'Het nieuwe goud': data. Verzamelen, simulatie en analyse van data bieden kansen om beslissingen te nemen om de exploitatie, gezondheid, comfortbeleving en veiligheid te vergroten. Welke data en technologie is in te zetten voor het gezonder, slimmer en bereikbaarder houden van onze steden? Welke kansen liggen er voor ondernemers?

Elly van Wattingen, adviseur bij de Kamer van Koophandel, vertelt waarom zij bij een specifiek onderdeel aanwezig zal zijn: “Ik zie erg uit naar het onderdeel ‘Business in de slimme gezonde stad’ dat plaatsvindt op Nexus Stage op 31 maart a.s.om 12.00 uur. Hier pitchen drie sprekers de ontwikkelingen die zij zien aan de hand van concrete projecten en voorbeelden. Ruud Meijvogel van de Kamer van Koophandel vertelt hier over ‘Het nieuwe bouwen. De businesskansen voor ondernemers’. Ondernemer André van der Veen geeft een casus in de Gemeente Houten met ‘Innovatief datagebruik bij ‘Het nieuwe ontwikkelen’.  En de praktische voorbeelden van datagebruik worden toegelicht door Erwin Ketelaar van de Kamer van Koophandel. Ik ben erg benieuwd naar de discussie achteraf. Het blijft de vraag hoe de beschikbare kennis en data kunnen worden ingezet voor de maatschappij én hoe de business kansen te benutten die dan ontstaan.”

Robin de Haan, adviseur bij de Kamer van Koophandel, vertelt waarom hij bij een specifiek onderdeel aanwezig zal zijn: “Ik zie erg uit naar het onderdeel ‘Businesskansen in nieuwe woonconcepten voor seniorenhuisvesting’ dat plaatsvindt op Nexus Stage op 2 april  a.s. om 11.30 uur. Hier pitchen drie sprekers de ontwikkelingen die zij zien aan de hand van (persoonlijke) voorbeelden. Robin de Haan van de Kamer van Koophandel vertelt hier over ‘Seniorenhuisvesting en de business kansen voor ondernemers’. Onderneemster Annelies Lammers' verhaal is: 'Hoe (ver) bouw je een eigentijdse 55+ woning naar proven Frans recept?' Ondernemer Roelof Timmer gaat in op een persoonlijke business case in een verzorgingshuis. 'Ik ben erg benieuwd naar de discussie achteraf.' 'Hoe zorg je ervoor dat je iets bouwt wat wel aansluit  op de wensen van huidige ouderen? Hoe biedt je bijvoorbeeld als corporatie een duurzame oplossing voor langer thuiswonen? Of dat je als belegger of bewoner investeert in een toekomstbestendig project?' Voor een volledige preview klik je hier.

Alvast je ervaringen bespreken en vragen stellen aan Elly van Wattingen? Zij is specialist bouw bij de Kamer van Koophandel en contact opnemen kan direct via Elly.van.wattingen@kvk.nl en telefonisch via 06-229 30 133.

Of ontmoet elkaar tijdens de beursdag op dinsdag 31 maart of 2 april 2015.
Tijd workshop 'Business in de slimme stad': 12:00 uur tot 12:45 uur
Tijd workshop 'Seniorenhuisvesting en de business kansen voor ondernemers': 11:30 uur  tot 12:15 uur
Locatie: Building Holland; Nexus Stage

Zie het gehele programma

Aanmelden

Aanmelden kan hier. 


Tags: