Ondernemers zien steeds meer het belang van Smart Industry

  • 30 april 2015
  • -Reacties

De gevolgen van Smart Industry zullen immens zijn voor ondernemend Nederland. Voor bedrijven openen zich nieuwe wegen voor samenwerken, produceren en geld verdienen. Uit onderzoek onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel (2014) blijkt dat slechts 14% van de ondervraagde ondernemers er volop mee bezig is. Maar 42% gaf aan in te zien dat deze ontwikkeling hun bedrijf gaat raken. De Kamer van Koophandel helpt bedrijven graag op weg met informatie en praktijkvoorbeelden van Smart Industry. 

De uitkomsten van het onderzoek zijn beschikbaar.

Publicatie Go Smart Industry nu beschikbaar

Op zoek naar praktijkvoorbeelden en praktische informatie over Smart Industry? Geïnteresseerd in handige tips om zelf aan de slag te gaan? Lees dan de publicatie Go Smart Industry, die dinsdag 14 april is gepresenteerd op de Week van de Ondernemer. Hierin staan interviews met ondernemers en filmpjes met praktijkvoorbeelden van slimme processen en producten.

Kansen en stappenplan voor slimmere processen en producten

Snel en gemakkelijk jouw eigen Smart Industry kansen verkennen? Dat kan met het Go Smart Industry Kansenkompas en Stappenplan. Met dit kompas navigeer je zelf naar voorbeelden die passen bij jouw eigen strategie. Het stappenplan geeft tips hoe je binnen jouw organisatie nieuwe ideeën bedenkt en onderzoekt. 

Nederland Smart Industry Land

De Nederlandse economie is sterk en innovatief. Talloze grote en kleine bedrijven zijn koploper in hun nichemarkt. Deze toppositie willen we behouden. De wereld verandert echter in een razendsnel tempo door de explosieve groei van technologie en digitalisering. Dit heeft gevolgen voor de wijze van produceren, de verdienmodellen en het samenwerken in netwerken.

ICT centraal
Bij Smart Industry draait het om het optimaliseren van productie met inzet van ICT. Slimmere machines en robots communiceren onderling, sporen zelf hun fouten op en herstellen die fouten. Met Smart Industry wordt de interactie tussen mens en machine een stuk beter. Smart Industry maakt ook nieuwe businessmodellen mogelijk die kansrijk zijn voor bedrijven.

Agenda gelanceerd
De Smart Industry Agenda die november 2014 is gelanceerd ondersteunt je bij jouw ambitie om 'smart' te worden. De Agenda draagt bij aan het versterken van de Nederlandse industrie door maximaal gebruik te maken van de nieuwste informatie en technologische ontwikkelingen. Hierdoor kunnen bedrijven efficiënter, flexibeler en kwalitatief en op maat produceren. Je kunt bij de Kamer van Koophandel terecht voor een uitgebreid porgramma met workshops en digitale producten over Smart Industry. De Kamer van Koophandel is partner van de Actieagenda Smart Industry en bied je hulp bij het versnellen van uw Smart Industry innovaties. Het volledige programma is binnenkort beschikbaar. Ook de website van Smart Industry biedt interessante informatie.

Smart Industry Trends

3D printen
3D printen is een productieproces waarmee op een snelle en betaalbare wijze individuele producten kunnen worden gemaakt. Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van deze techniek binnen jouw bedrijf. 

Big Data
Als gevolg van de digitalisering ontstaat er een enorme hoeveelheid data. Analyse van deze data levert waardevolle informatie. Je bedrijf hoeft niet 'big' te zijn, om te profiteren van big data.

Reshoring
Produceren in lagelonenlanden wordt offshoring genoemd. Reshoring is het terugkeren van productie nabij de eindklant, dus ook naar Europa. Door 'smart' te produceren, blijft produceren in Nederland ook in de toekomst aantrekkelijk. Wil je weten welke strategie het beste bij uw bedrijf past? Doe dan de reshoring-scan.

Internet of Things
Het Internet of Things (IoT) is een visie waarin steeds meer 'dingen' (objecten, producten, apparaten, systemen) digitaal met elkaar en de mens communiceren. Welke mogelijkheden heb je om slimme en internet verbonden business te ontwikkelen en toe te passen op je bedrijf toekomstbestendig te maken?