Rising Starkandidaat PowerWindow: Stroom opwekken via vensterglas

  • 03 september 2015
  • -Reacties

PowerWindowDuurzame energie is een maatschappelijke noodzaak en een groeimarkt. PowerWindow haakt hier slim op aan met het eerste transparante, kleurloze stroomopwekkende raam ter wereld. PowerWIndow is in de race voor de LiveWIRE Rising Star.

Van alle energie die wij op de aarde verbruiken wordt 82% nog steeds door fossiele brandstof opgewekt. 40% van onze elektriciteit wordt geconsumeerd door commerciële gebouwen.  PowerWindow zag hier een kans in en ontwikkelde het eerste transparante, kleurloze stroomopwekkende raam ter wereld.

Zonnecelstrips geïntegreerd in het raam
PowerWindow is een gepatenteerd licht-getint raam dat elektriciteit opwekt uit zonlicht dat op het glas valt. Hoe? Door op een slimme wijze drie technologieën te combineren.
- Allereerst wordt het raam gecoat met een luminiscerende dunne-film, om het licht op te vangen.
- Dit licht wordt vervolgens door het raam getransporteerd naar de zijkanten, op dezelfde manier als glasvezel licht transporteert.
- Uiteindelijk wordt aan de zijkanten van het raam licht omgezet in schone elektriciteit door speciaal ontwikkelde zonnecel-strips. Deze strips zijn geïntegreerd in het raam.

Compromisloos ondernemen
Ferdinand Grapperhaus, mede-oprichter van PowerWindow vertelt gepassioneerd over zijn product: “PowerWindow is de ecologische, economische en esthetische innovatie om gebouwen energie-neutraal te maken. Op een kosten-efficiënte manier, zonder daarbij in te hoeven leveren op de esthetiek of gebruikerservaring. Wij geloven namelijk dat duurzame innovaties succesvol kunnen worden én blijven als deze compromisloos zijn. Vanuit dat geloof ondernemen wij.” 

Gezonde business case
Duurzame innovatie is nodig, maar dat is meteen ook een valkuil. “Vaak is de aanvliegroute duurzaam omdat het moet, niet per se omdat het werkt. Persoonlijk geloof ik dat de oplossing echt op alle fronten moet werken,” zegt Ferdinand. “Dus niet alleen een duurzame en aaibare oplossing. Maar dat ook de business case gezond kan zijn. Dat de gebruiker niet hoeft in te leveren op eerder behaald comfort of levensstandaard. En bovendien dat de innovatie aansluit op de behoefte en mogelijkheden in de maatschappij en zo de markt.”

Prototype op de Zuidas
Sinds een maand is er een proof-of-concept af. Samen met een strategische partner uit de glasindustrie worden er nu 10 prototypes op werkelijke schaal gemaakt. Deze prototypes worden de komende periode geplaatst in een groot commercieel gebouw met veel glas op de Zuidas in Amsterdam. 

Omzetprognose van minimaal €100 miljoen
Op dit moment zit PowerWindow nog in de ‘early stage’ fase van haar levenscyclus en is er nog weinig omzet. Maar daar moet heel snel verandering in komen. Ferdinand droomt hardop voor zich uit: “Zodra de pilot aan de Zuidas is gerealiseerd gaan we de markt veroveren in Nederland, Groot Brittannië, Duitsland, de VS en landen in het Midden Oosten. Stel je eens al het glas ter wereld voor. In grote gebouwen, kleinere gebouwen, vliegtuigen, huizen, treinen, auto's etc.  Potentie is er meer dan genoeg! De manier waarop wij deze markten gaan betreden wordt cruciaal. Daar hebben wij verschillende plannen voor uitgestippeld de afgelopen maanden, met een omzetprognose van minimaal €100 miljoen in 2020.”

Stemmen
Breng je stem uit op PowerWindow of één van de andere Rising Star deelnemers op de stempagina.

Meer informatie
www.powerwindow.nl
Twitter: @PowerWindowTeam 

Lees de verhalen van de andere RIsing Starkandidaten!
Bird Control Group:
veilig en diervriendelijk vogels verjagen met laser
DMS Holland BV:
Innovatieve, brandstofbesparende motion control op jachten
NoFoodWasted:
voedselverspilling tegengaan met app ‘Afgeprijsd’
PostboxNL:
deze postbus stuurt post door naar je huis of je e-mail

Tags: