Vrouwelijke ondernemers zijn ambitieuzer dan hun mannelijke concurrenten

  • 22 juni 2011
  • -Reacties

Vrouwelijke ondernemers ambitieuzer?

Op donderdag 9 juni jongstleden kwamen 150 vrouwelijke ondernemers bij elkaar bij de conferentie voor vrouwelijke ondernemers ‘Groei moet je doen’. De conferentie werd georganiseerd door het ministerie van EL&I in samenwerking met Port4Growth en Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers.

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) opende de bijeenkomst met de woorden: ”Vrouwelijke ondernemers zijn ambitieuzer dan hun mannelijke concurrenten en hebben de potentie om door te groeien tot de multinationals van morgen.” 

Daarbij gaf de minister aan dat vrouwen alles in zich hebben om groei te realiseren. Vrouwen zijn relatief hoog opgeleid en zijn innovatief en creatief. Juist omdat vrouwen beter zijn in samenwerken ligt er een enorm kans om te groeien. Vrouwelijke ondernemers die een positie hebben veroverd in de markt doen het significant beter dan mannen. Meer dan de helft van het aantal vrouwelijke ondernemers heeft groeiambities. Dit bleek uit een rapport van onderzoeksbureau EIM. De minister gaf de aanwezigen nog mee: “Vrouwen mogen best wat meer dúrven en uitgaan van hun eigen kracht.”

Samenwerken van belang

Al eerder stelde Annemarie van Gaal (informal investor en bekend van tv): “Vrouwelijke ondernemers hebben een heilig vuur dat niet te blussen is.” Van Gaal trad op als dagvoorzitter en gaf bovendien een workshop  over het vinden en inzetten van extra financiën.  Van Gaal gaf vooral aan de samenwerkingsverbanden tussen ondernemers van groot belang zijn. Samenwerken heeft de toekomst en ook zij ziet hier het natuurlijke voordeel dat vrouwelijke ondernemers hebben omdat vrouwen beter in staat zijn samen te werken.

Meer en beter

De 150 vandaag aanwezige vrouwelijke ondernemers hebben allen een omzet van meer dan een half miljoen euro. Ze zijn op zoek naar nieuwe verbinding en kansen. Door masterclasses en verschillende workshops te volgen kunnen zij  kennismaken met de mogelijkheden voor ondersteuning bij het realiseren van hun groeiambities. Carl van de Velde, zelf een succesvol ondernemer met drie bedrijven, gaf  tijdens zijn masterclass vooral praktische tips: “Groeien is de stap zetten naar meer en beter. Richt je op de mogelijkheden en ga niet altijd voor zekerheid. Demonstreer je eigen kracht, visie en leiderschap en blijf dromen en leren om te kunnen groeien.”

Nathal Bakker van Two Tails is een van de aanwezige ondernemers en vertelt: ”Deze dag geeft een frisse wind door je brein. Zoveel energie geeft je letterlijk kriebels om grotere stappen te gaan zetten. Ik was al bekend met een aantal vrouwelijke ondernemers via GroeiAmbities aan het IJ, een kring van Syntens voor vrouwelijke ondernemers. De sfeer hier is echt anders dan als er mannen bij waren geweest. Vrouwelijke ondernemers zijn opener naar elkaar en eigenlijk zouden we als vrouwelijke ondernemers standaard elkaars coach moeten worden. Ik ga na vandaag opnieuw nadenken over mijn groeipad en heb al nieuwe contacten gelegd. Ik besef ook dat ik meer gebruik kan maken van bestaande hulpkanalen die gegeven worden door EL&I en Syntens. Daar ben ik dan toch iets te bescheiden in geweest.”

Ook ondernemer José Laan van Partbleu is enthousiast: “Ik heb hier voor ons bedrijf al nieuwe contacten opgedaan en wil ons groeiproces goed in het oog houden. De tips en contacten hier geven enorm veel inspiratie. Mijn uiteindelijke doel werd al verwoord tijdens de masterclass van Carl van de Velde, ik wil mezelf uiteindelijk in positieve zin overbodig gaan maken in mijn eigen bedrijf. Dat is een concrete ambitie.”

Neus in de wind

Een van de andere sprekers is Marlies van Wijhe. Zij is de winnaar van de Prix Veuve Clicquot - Zakenvrouw van het Jaar 2010 en zij vertelt haar persoonlijke ondernemersverhaal. “Groei is het zien van nieuwe uitdagingen en de uitdagingen met je neus in de wind aangaan. Innovatie is daarbij de toekomst en een bijzonder instrument om te kunnen groeien. Groei is bovendien niet alleen voor de grootten in de sterken weggelegd, maar juist voor de diegenen met het meeste aanpassingsvermogen. “ De aanwezige vrouwen reageren direct en er ontstaat een gemeenschappelijk gevoel van trots voor elkaars ondernemerschap.

“Vrouwen zijn misschien zelfs verstandiger in hun keuzes en de ambitie om te groeien en de markt te veroveren is minstens even groot als bij mannen”, stelt Marije Hovestad, innovatieadviseur bij Syntens. Zij is samen met Syntens-collega Juully Ruyters betrokken bij GroeiAmbities aan het IJ waarin vrouwelijke ondernemers geregeld bijeen komen. “Dit event is een mooi resultaat van Port4Growth en Syntens. Het is een exclusieve bijeenkomst voor ondernemers met concrete groeiambities en het is fantastisch te zien hoe enthousiast iedereen hier is.”  

 

Wilt je ook deelnemen aan vrouwelijke ondernemerskringen of meer informatie. Dan kunt je contact opnemen met Syntens Innovatieadviseur Marije Hovestad, telefoon 088 444 0 285 of e-mail marije.hovestad@syntens.nl  

Meer weten?

Een live videoverslag vind je hier.

De toespraak van Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) kun je hier lezen.

Annemarie van Gaal gaf onlangs een sprekend interview over Vrouwelijke Groeiers. Dit interview vind je hier.

Tags: