Technostarters beleven Topontmoeting!

  • 07 juli 2011
  • -Reacties

Bescherming en exploitatie van innovatie

Op donderdag 30 juni 2011 organiseerde NL Octrooicentrum in samenwerking met LiveWIRE, en Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, een Topontmoeting voor Technostarters. Ondernemers en deskundigen deelden hier hun ervaringen met innovatie, (octrooi)bescherming en de internationale exploitatie van rechten. Ruim 70 ondernemers kwamen bijeen om de topontmoeting de beleven.

Jeroen van Dop: “Iedere technische ontwikkeling is het waard om beschermd te worden, zeker als het de basis van je onderneming is. In veel gevallen is het bij een startende ondernemer echter niet bekend hoe en waar hij een octrooi kan aanvragen. Laat staan voor welke landen je als ondernemer bescherming nodig hebt. Daarom presenteren wij hier vandaag deskundigen die alle vragen kunnen beantwoorden, maar bovendien ook rasondernemers die hun eigen ervaringen delen.”

Wat levert bescherming concreet op?

De toehorende ondernemers in de zaal zijn Technostarters die hun onderneming op basis van een unieke technische ontwikkeling zijn gestart. De bescherming van deze unieke ontwikkeling is noodzakelijk om de investeringen terug te verdienen en de onderneming de kans te geven om te groeien. Natuurlijk heeft iedere ondernemer daarbij direct zijn voelsprieten uitstaan: want wat levert bescherming concreet op?

Ondernemer Mohamed Ezzahiri (Mohamed in BEELD) van Solfence Solar Technologies B.V vertelt zijn verhaal aan de aanwezigen zonder specifiek te zijn over zijn product. ”We zijn de laatste zaken momenteel aan het vastleggen en daarom is ons product nog niet openbaar. Juist door te vertellen wat we momenteel doen aan bescherming en waarom we beschermen kan ik de ondernemers in de zaal erop wijzen alles goed te regelen. Via Syntens en LiveWIRE zijn wij in contact gekomen met NL Octrooicentrum. We kunnen onze rechten straks gebruiken om licenties uit te geven, investeerders te overtuigen en publicitair naar buiten te treden. Door de juiste weg te bewandelen hebben we straks een goed beschermd product."


Regelingen die een ondernemer niet mag missen

Het AgentschapNL helpt ondernemers om gebruik te kunnen maken van specifieke regelingen. Robert van Haaften van AgentschapNL geeft enkele voorbeelden van regelingen en wijst de weg voor goed advies voor het MKB. “Iedere aanvraag is weer anders, maar er zijn een aantal regelingen die een ondernemer echt niet mag missen. Wij noemen dat de Volkswagens onder de regelingen, ze zijn voor iedereen geschikt. Het is jammer om geen gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn.”

Moeilijke keuzes

“Een octrooi is enorm belangrijk voor investeerders omdat zij hun gelden willen beschermen in het kader van winstverwachtingen. Daar hadden wij eerder niet bij stilgestaan,” vertelt ondernemer Eric Terry (Eric in BEELD) van Actiflow even later. Hij vertelt over zijn product voor aerodynamische toepassing in de automotive industrie.  

“En daarbij moesten we ook nog een moeilijke keuze maken; in welke landen moet je je octrooi laten vastleggen? Bij aanvang hadden we een beperkt budget en we hebben allereerst gekeken naar de grootte van de markt, de kosten van het octrooi en de mogelijkheid van ingrijpen bij schending van het patent. Op basis daarvan hebben we onze keuzes gemaakt en dat is goed uitgepakt.” Hij vertelt over de keuzes die hij als ondernemer heeft gemaakt en de bijbehorende risico’s.

Een patent is een middel, geen doel op zich

De enige vrouw in het gezelschap is Charlotte Wittkampf (Charlotte in BEELD) van Koninklijke Ten Cate N.V.. Zij is intellectuel property manager en vertelt waar zij rekening mee moet houden in haar dagelijks werk en gaat vooral diep in op strategische keuzes.

”Het is belangrijk de afweging te maken op welke manier je je patent wilt inzetten. Zo kun je ervoor kiezen het puur defensief in te zetten en alleen je investering en klantaandeel te beschermen. Meer offensief kun je imitatie voorkomen en monopolie behouden en met eigendom kun je royalty’s gaan verstrekken. Als je je octrooi strategisch inzet kun je het gebruiken als direct concurrentiemiddel en je toegevoegde waarde verhogen.” Daarbij geeft zij de tip: “Een patent is een middel om zaken veilig te stellen, maar mag nooit leidend zijn in de development trajecten.”


Zakelijke dilemma's worden getoetst

In de pauze wordt er aan alle kanten verheugd gesproken over de tips en ervaringen van de ondernemers die aan het woord zijn geweest. Ondernemer Venetka Agayn van Innoso: “Het niveau van de kennis die hier gedeeld wordt is hoog, ik hoor nieuwe dingen. Het is mooi dat er voorbeelden zijn uit verschillende industrieën, dat biedt nieuwe perspectieven. Tijd is geld maar deze bijeenkomst is zeker mijn tijd waard en zal zichzelf terugverdienen.” Zij gaat verder: “Ik kan hier letterlijk mijn zakelijke issues toetsen, ik waardeer het erg dat de organiserende partijen mij op deze manier van kennis voorzien.

Na de pauze stellen de experts en eerder genoemde ondernemers zich op voor het publiek. Er mag geschoten worden met vragen en dat gebeurt enthousiast. Het wordt de experts van NL Octrooicentrum , Innovatiecentrum Syntens, AgentschapNL, TNO en BDO niet eenvoudig gemaakt en de onderste steen komt boven. Vragen over patentrecht in China wisselen af met concrete vragen over aanvraagformulieren en handige timing en strategie. TNO bevestigd na afloop de gretigheid van de deelnemende ondernemers: ”Onze ervaring is dat het MKB het lastig vindt om de weg te vinden als het gaat om het verkrijgen van een octrooi.”

Bevestiging door gedeelde ervaringen

Ondernemer Leander Ross van Quintech na afloop over de bijeenkomst: “Ik heb gelukkig veel zaken bevestigd horen worden, onze onderneming is een van de koplopers in de markt en we zijn hier actief mee bezig. Het was het waard om hier aanwezig te zijn en de gedeelde ervaringen van de ondernemers waren erg sterk.”


Patricia van Schie, projectleider LiveWIRE bij Shell: “ LiveWIRE is ontworpen om aan de behoeften van Technostarters te voldoen. Het is belangrijk voor technisch innovatieve bedrijven, klein én groot, om je intellectual property goed vast te leggen. NL Octrooicentrum begrijpt als geen ander hoe het voor ondernemers werkt. We laten met dit LiveWIRE evenement zien dat we direct praktische kennis inzetten om ondernemers bij te staan in hun ontwikkeling. “

Sjoerd Keijser, projectleider bij Syntens: “Het is fantastisch dat zoveel ondernemers en inspirerende ideeën bij elkaar komen tijdens dit evenement. Door de combinatie van de kennis die NL Octrooicentrum heeft en ons grote netwerk weten we zeker dat Technostarters hier een flinke stap vooruit komen.”

Jeroen van Dop (Jeroen in BEELD), accountmanager MKB bij NL Octrooicentrum is na afloop zeer tevreden over de bijeenkomst: “Voor een Technostarter kan een octrooi van levensbelang zijn om de technologische voorsprong te behouden en investeringen terug te verdienen. We hebben met LiveWire en Syntens de handschoen opgepakt om Technostarters verschillende ervaringen over ‘ondernemen met octrooien’ uit de eerste hand te laten horen.“