Gamescom: de gamesector is piepjong, maar oud genoeg om stil te staan bij haar historie!

  • 06 september 2011
  • -Reacties

Gamescom is zowel een consumenten- als een businessbeurs. Het Holland Paviljoen was met 26 deelnemers de grootse landenstand van de beurs. In samenwerking met de Dutch games Association, organiseerde Syntens vooraf een event voor de deelnemers, om beter voorbereid acte de présence te geven. In samenwerking met NBSO Frankfürt en DGA, organiseerde Syntens ook een businessbreakfast waar Nederlandse en buitenlandse bedrijven elkaar konden ontmoeten.  Deze activiteiten werden mede mogelijk gemaakt vanuit het project Kansenkanon III.

Weemoed om 'ouwe meuk'

Martijn van Gogh, innovatieadviseur van Syntens.
De gamesector is piepjong, maar toch al oud genoeg om stil te staan bij haar eigen historie. Dit bleek op Gamescom, de grootste videogamebeurs van Europa die jaarlijks in Keulen wordt georganiseerd. De gamewereld is dol op sequels en prequels en games als ‘The legend of Zelda’ van Nintendo en ‘Metal gear’ van Konami, vieren dit jaar hun 25e verjaardag! Één van de 11 hallen op de Kölnmesse was zelfs speciaal ingericht voor retrogames.

Enigszins weemoedig bracht de aanblik van de Commodore 64 de wat oudere gamers terug naar een tijd in de jaren 80, waarin je games als Pong laadde door middel van een klein cassettebandje; The Cure en The Smits schallend uit je stereo-installatie (ook weer via een cassettebandje of zelfs vinyl).

PS Vita en haar touchpad

Het was echter niet alleen maar ‘ouwe meuk’ wat de klok sloeg. Zo presenteerde Sony haar nieuwe handheld en opvolger van de Playstation Portable, de PS Vita. Meest opvallende nieuwe feature van de Vita is de touchpad aan de achterkant van de handheld. Vita biedt mogelijkheden tot 3D-gaming en AR-toepassingen en zal in 2 varianten, één met en één zonder 3G ondersteuning, op de markt verschijnen in 2012.

Daarnaast werd veel aandacht besteed aan 3D-gamen. Hardwaregigant LG had onder de naam Cinema 3D bijvoorbeeld flink uitgepakt met haar stand, waar drommen mensen zich met hun 3D-brilletjes rond enorme flatscreens hadden verzameld. Ook veel games werden nu gepresenteerd in de 3D variant. Daarnaast presenteerde Sony haar eigen Playstation 3D scherm, waarmee twee spelers individuele, full-screen stereoscopische 3D-afbeeldingen kunnen bekijken. Het is dus alsof je twee displays in een hebt!

'Cross-over' games

Een ander opvallende trend is dat er steeds meer ‘cross-over’ games ontstaan, waarin diverse media en IP’s  worden gemixt. In navolging van ‘the Beatles Rock band’, showde Ubisoft  nu ook de dansgame ‘The Black eyed Peas Experience, onder andere voor Kinect. Zelfs ‘good-old’ ABBA krijgt met als titel ‘You can Dance’ een eigen dansgame, weer uitgegeven door Ubisoft. Er is zelfs sprake van een dubbele IP-crossover bij ‘LEGO Harry Potter’, een game van Warner Bros die naar verwachting in november gelanceerd wordt.

Al met al was Gamescom 2011 weer zeer de moeite waard. Misschien ontbrak het een beetje aan heel revolutionaire nieuwe trends en technieken;  er was echter genoeg nieuws te bewonderen en vooral te beleven. Niet voor niets reizen veel Nederlandse gamebedrijven letterlijk met het hele bedrijf af naar Keulen. Niet alleen om iets te leren, maar ook als uitje voor de medewerkers.

Tags: