Transnatural conferentie: Nieuwe manieren van oogsten en slimme materialen

  • 17 september 2012

Op 17 en 18 september vindt de Transnatural Conferentie 2012 plaats in NEMO Science Center, Amsterdam. Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst gaan professionals uit de creatieve industrie, wetenschap en technologiesectoren met elkaar in gesprek over nieuwe manieren om energie te winnen en voedsel te oogsten, en staan de toepassingen en ontwikkeling van nieuwe en bekende materialen centraal. Leidend daarbij is de overtuiging dat er gebruik moet worden gemaakt van technologie die de ecologische rijkdom, de natuur, kan ondersteunen in plaats van beschadigen. Via Syntens Innovatiecentrum kunnen ondernemers met korting aanwezig zijn tijdens deze conferentie.

De Transnatural Conferentie 2012 wordt parallel aan het PICNIC festival georganiseerd. De ochtenden zijn bestemd voor sprekers van gerenommeerde innovatie- en technologiebedrijven, wetenschappers, ontwerpers en kunstenaars. In de middag volgt een panel discussie, The Meet & Greet Expo, en workshops.

The New Power (17 september)

The New Power dag staat in het teken van de vraag hoe systemen en producten meer zelfvoorzienend (kunnen) worden door naast hun vermogen om zelfstandig te werken, ook te zorgen voor hun eigen energie en energie voor de omgeving. Dit zijn vaak geen technologieën meer die wij als instrumenten bedienen. Veel meer zouden ze door ons moeten worden 'verzorgd'. Ze plaatsen ons eerder in de rol van tuinier of bijenhouder, dan in die van een ingenieur. Daarmee zetten we een volgende stap richting autonomie. Centraal deze dag staan de toepassingen van deze systemen en producten in nieuwe manieren van energie en voedsel oogsten. Onderdeel van het programma is bijvoorbeeld AlgaePARC, waarin de productie van microalgen als grondstof voor brandstof dient, energie die wordt gewonnen uit afvalwater (Paques) en het recyclen van licht met behulp van fotoluminescerende pigmenten (Thompson & Gatto).
Programma dag 1 o.a.:
AlgaePARC, Rene Wijffels ( Universiteit Wageningen) / Seaweed farm, Marieke Harteveld (Ecofys) / Paques (biogas uit water) / Recycle light, designers Mike Thompson & Gionata Gatto / Plastic zonnecel, Professor dr. Jan C. (Kees) Hummelen / Except, Eva Gladek

Smart as Matter (18 september)

De Smart as Matter conferentiedag verkent ontwikkelingen van nieuwe, innovatieve materialen en bronnen. En Smart as Matter gaat ook over de houding van ontwerpers, consumenten en bedrijven ten opzichte van het gebruik van bekende materialen en bronnen. We kunnen al materialen groeien of hergebruiken voor de textiel- en mode-industrie. Er bestaat reeds beton, verf en plastic dat zichzelf kan repareren. Palmbladeren blijken eigenschappen van leer te bezitten waarvan tassen en slippers geproduceerd worden. Wat zijn de verdere ontwikkelingen en alternatieve mogelijkheden? Deelnemers presenteren innovatieve materialen, maar ook bestaande materialen die op een alternatieve, slimme wijze worden ingezet.
Programma dag 2 o.a.:
Holst Centre -TNO, dr. M. Marc Koetse / Bioconcrete, Prof. Dr. Henk Jonkers / Palmleer, designer Tjeerd Veenhoven / Avantium, CEO Tom van Aken / Self Healing material research program, Prof. Dr. Sybrand van der Zwaag / 2012 – GRO Holland e.a.

Locatie

Science Center NEMO (naast Amsterdam Centraal Station)
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam

Tijden

9:30 uur- 17.00 uu

Tickets & Korting

Syntens Innovatiecentrum prijzen Conferentie: € 69,- (korting van € 20,-)
(1 dag lezingen + toegang tot Transnatural tentoonstelling)
 
Syntens combiticket Conferentie: € 120,- (korting van € 40,-)
(2 dagen lezingen + toegang tot Transnatural tentoonstelling)
 
Syntens passe partout: €135,- (korting van € 40,-)
(toegang tot alle festivalonderdelen)

Koop uw tickets online via de website van Transnatural www.transnatural.nl/10-Tickets, en kies ticket Transnatural Conferentie  Student / Kortingsactie bedrijven en ontvang uw korting.

Programmakrant

Hier ziet u de programmakrant aan waarin alle deelnemers aan de tentoonstelling en alle andere programma-onderdelen zijn opgenomen.

Meer informatie

Het Transnatural Art & Design Label vertegenwoordigt kunst & designproducten en makers. Voor meer informatie hierover bezoek de organisatiewebsite www.transnatural.org.