Bootcamp Smart Buildings - Business met sensortechnologie en 3D modelering van bestaande gebouwen

  • 16 oktober 2014

Sensoren zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Steeds meer bedrijven passen intelligente sensortechnologie toe in producten, diensten en processen. De toepassingen zijn uiteenlopend. Zo worden sensoren ingezet voor beveiliging van goederen en groepen mensen, in slimme zorgconcepten, voor het continu meten van klimaat en bezetting in gebouwen, en in volledig nieuwe intelligente producten.

In de bouwsector wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van digitale gebouwmodellen (BIM). Deze Bouwwerk Informatie Modellen (BIM) worden gebuikt om het gebouw 3D te visualiseren en allerhande kenmerken aan toe te kennen (geometrie, EPC, materialisatie, etc). Zodoende kan er gesimuleerd en geanalyseerd worden om de juiste beslissingen te kunnen nemen om de exploitatie, compfortbeleving, veiligheid etc. te optimaliseren.

In een BIM zullen gemeten sensordata een plek kunnen krijgen. Het statische model verandert in een dynamische, interactieve omgeving. Gebouwen worden daarmee 'slim'. Er zijn steeds meer en betere technologieën beschikbaar voor indoor locatiebepaling en 3D modellering. Kleiner wordende sensoren, lokalisatietechnieken als WiFi en INS, toenemende connectiviteit, het gebruik van informatiemodellen maken nieuwe producten en diensten mogelijk. Zo komen technologie en informatie samen in een gebouw!

Bootcamp

In deze bootcamp word je ondergedompeld in de laatste technologische mogelijkheden op het gebied van sensoren, indoor lokalisatie en de relatie tot BIM. Je hoort de visie van diverse sprekers op het toepassen van sensortechnologie in gebouwen en gebouwmodellen. Daarnaast leer je van de ervaringen van collega-ondernemers die succesvolle nieuwe business hebben gerealiseerd op dit gebied. Je gaat naar huis met concrete kansen voor jouw bedrijf en een aanbod voor vervolgstappen.

Voor wie?

Ondernemers gericht op de gebouwde omgeving die op zoek zijn naar business kansen en hiervoor kennis nodig hebben over sensortechnologie en het volgen en lokaliseren van producten, waardevolle assets en mensen. Zoals productontwikkelaars, architecten, installateurs, (facilitair) dienstverleners, ICT bedrijven, gebouweigenaren en beheerders, sensorontwikkelaars en system integrators.

Details

Datum: Donderdag 16 oktober
Locatie: TNO Delft; Van Mourik Broekmanweg 6, Delft

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ruud Meijvogel (KvK), te bereiken op telefoonnummer 06 - 51231554 of Jaap Kolk (KvK) via 06 -22907379 of Martin van Rijn (TNO) via 06 – 14681929.

Aanmelden kan op www.kvk.nl/bootcampsmartbuildings

Programma

12:00 - 13:00 Inloop met lunch
13:00 - 13:10 Welkom door Ruud Meijvogel, adviseur KvK
13:10 - 13:35 Introductie Sensortechnologie door Martin van Rijn, Technology Consultant TNO
13:35 - 13:50 Wat zijn de recente ontwikkelingen in de BIM-wereld? door Aart van der Vlist, BIM Full Circle
13:50 - 14:10 Samen business maken in de wereld van sensortechnologie, leasing, data storage, visualisatie en analyse door Tom Heijnen van SenseAnywhere en Peter Hiemstra van Sensorlease
14:10 - 14:30 Onderzoek naar Smart Sustainable Cities door Hogeschool Utrecht
14:30 - 14:50 Pauze
14:50 - 15:05 Visie op smart buildings en een lopend EU project HERB door Bart Driessen, TNO Smart Buildings (http://www.euroretrofit.com/)
15:05 - 15:25 Informatiebeheer in de praktijk door Joost Wijnen, OADIS
15:25 - 15:45 Toepassing van Ibeacons door Bob Boekema van Dartle
15:45 - 16:00 Kansen voor de vastgoedwereld door Altera Vastgoed
16:00 - 16:30 Vragen en discussie
16:30 - 17:00 Afsluiting en borrel