Masterclass Succesvolle financiering

  • 23 februari 2011

Succesvol financiering binnen halen is voor (innovatieve) bedrijven bepaald geen eenvoudige opgave. Om innovatieve ondernemers te helpen bij het succesvol aantrekken van financiering, met name risicokapitaal, hebben Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI), LiveWIRE/Syntens en UtrechtInc een unieke masterclass opgezet. De masterclass richt zich op innovatieve ondernemers met groeiambitie en een financieringsbehoefte tussen de 35.000 en 500.000 euro.

De weg naar het geld
De masterclass Succesvolle Financiering is een resultaatgericht trainingsprogramma waar ondernemers met vak- en ervaringsdeskundigen toewerken naar een presentatie voor een selecte groep investeerders en bankiers. De masterclass is opgedeeld in 5 fasen. Fase 1 omvat een introductiebijeenkomst waar we ingegaan op het bedrijf gereed maken voor financiering. Ook zal tijdens deze sessie nadere informatie worden verstrekt over het hoofdprogramma van de masterclass. Fase 2 omvat een selectieronde. Een commissie van deskundigen zal beoordelen of je klaar bent voor de masterclass en voldoet aan de criteria. In fase 3 gaan de geselecteerde ondernemers in een groep van maximaal 12 bedrijven leren van experts. In 7 sessies komen diverse onderwerpen aan bod, waaronder ‘de bankier aan boord’, businessconcepting, onderhandelen, pitch en management & exit. Gedurende de masterclass kunnen de ondernemers ook een beroep doen op een financiële expert die de ondernemer helpt met zijn/haar individuele vraagstukken. Na circa 7 weken aan voorbereiding komen de ondernemers voor een groep van potentiële financiers te staan; het financiersforum. Dit is de 4e fase. Een succesvolle presentatie zal leiden tot een informeel diner op dezelfde dag met de geïnteresseerde investeerders(s) en/of bankiers. Ondernemers die erin slagen om financiers te interesseren voor een vervolggesprek, krijgen extra support om de onderhandelingen in goede banen te leiden. Dit natraject is fase 5 en tevens het laatste onderdeel van het programma.

Kosten: waardebepaling achteraf
De introductiebijeenkomst (fase 1) is kosteloos en geheel vrijblijvend. Daarna start het hoofdprogramma, waarvoor het principe van ‘waardebepaling achteraf’ wordt gehanteerd. Dit betekent dat vooraf geen vastgesteld bedrag wordt gevraagd, maar dat de ondernemer aan het eind van het programma zelf bepaalt wat het programma hem/haar waard is geweest. Het geld dat de organisatie aan het eind van de deelnemers ontvangt wordt ingezet om weer een volgende groep ondernemers op dezelfde wijze te helpen.

Aanmelden
Op 23 februari 2011 start de masterclass. Voor de eerste bijeenkomst kun je jezelf online aanmelden. Voor vragen over het programma kun je terecht bij Bram van Beek van de Taskforce Innovatie Regio Utrecht: bvb@taskforceinnovatie.nl / 030 - 2363 410.

Data overzicht
• 23 februari 2011 van 18:00 – 21:00 uur. Thema: Klaar voor financiering?
• 2 maart. Selectiedag
• 9 maart van 16:00 – 21:00 uur. Thema: Businessconcept & businesscase.
• 16 maart van 16:00 – 21:00 uur. Thema: De bankier aan boord
• 23 maart van 16:00 – 21:00 uur. Thema: De investeerder aan boord
• 29 maart van 19:00-20:30 uur. Thema: Sparringsessie
• 30 maart van 16:00 – 21:00 uur. Thema: Pitch: hoe een investeerder te boeien en binden
• 6 april van 16:00 – 21:00 uur. Thema: Onderhandelen en de deal sluiten
• 13 april van 16:00 – 21:00 uur. Thema: Management en Exit
• 20 april van 16:00 – 21:00 uur. Thema: Financieringsforum & Venture Dinner