For Life

VFA Solutions

‘LiveWIRE versterkt je als persoon en als ondernemer’

Eliane Khoury ontwikkelt vanuit haar holding Virus Free Air (VFA) en dochteronderneming VFA Solutions technologieën en producten om lucht te zuiveren. In 2010 deed ze met haar pas opgerichte bedrijf Virus Free Air mee met LiveWIRE en wist ze de halve finale te bereiken. Hoe gaat het nu met haar en haar onderneming?

[bedrijfsprofiel]

Specialist in elektrostatische luchtzuivering

VFA Solutions is een specialist op het gebied van luchtzuivering en binnenluchtkwaliteit. Het bedrijf levert standaardproducten en maatwerk om virussen, fijnstof en allergenen uit de lucht te kunnen filteren door middel van elektrostatische zuivering. Daarnaast biedt het advies en diverse diensten voor het meten en verbeteren van luchtkwaliteit. De technologie die VFA Solutions gebruikt, is uniek en is geheel zelfstandig door oprichter Eliane Khoury ontwikkeld.

[waarom is VFA Solutions innovatief/bijzonder?]

Lucht zuiveren met elektriciteit

Eliane Khoury is een problem solver in hart en nieren. Tijdens haar afstudeeronderzoek aan de TU Delft werd ze gegrepen door de enorme potentie van elektrostatische luchtzuivering. Toen het moment kwam om er of een promotieonderzoek van te maken of om de technologie beschikbaar te maken voor de markt, koos ze voor het laatste. Ze wilde met haar oplossing het welzijn van patiënten in ziekenhuizen en zorginstellingen verbeteren.

Wat volgde, was een periode waarin ze thuis prototypes begon te maken. Met elke poging kwam ze weer verder. ‘Mijn eerste werkende prototype heb ik gemaakt van een opengesneden colaflesje met naalden als elektroden’, lacht Eliane. ‘Ik heb de nodige schokken gekregen, kan ik je vertellen!’ Toen ze erin slaagde om een volwaardige elektrostatische luchtzuiveringsinstallatie te produceren was het vooral de installatiewereld die een schok te verwerken kreeg. De eerste orders lieten dan ook niet lang op zich wachten.

[Waarom besloot je mee te doen aan LiveWIRE?]

Vrouw in een technische mannenwereld

In 2010 stond haar bedrijf stevig overeind en de technologie werkte perfect. Toch bleek het lastig om investeerders, afnemers en partners te overtuigen van de voordelen van haar product. Ze had een gloednieuwe technologie, ze was alleen en ze was vrouw in een technische mannenwereld. Dat betekende vervelend genoeg dat ze twee keer zo hard moest werken om mensen te overtuigen van haar kennis en haar ideeën. Ze besefte dat ze een netwerk en een overtuigender bedrijfs- en productpropositie nodig had om verschillende stakeholders voor haar droom te kunnen winnen. Haar coach van het innovatienetwerk Syntens (inmiddels KvK) attendeerde haar toen op het LiveWIRE-programma.

[Hoe heb je de deelname aan LiveWIRE ervaren?]

Werken aan jezelf binnen LiveWIRE

Tijdens haar deelname aan het LiveWIRE-programma vielen voor Eliane de puzzelstukjes op hun plek. Ze volgde masterclasses die door diverse partners binnen het LiveWIRE-netwerk werden verzorgd. Ze scherpte haar propositiehuis aan door specifieke businesscases te formuleren die aansloten op de doelstellingen van verschillende decision makers binnen haar doelgroep. Daarnaast deed ze belangrijke kennis op, bijvoorbeeld over marktverkenning, marktfocus, financiering, concurrentie, het vinden en binden van personeel, het aanvragen van octrooien en CE-certificering. Een zeer gestructureerd traject waar ze nu nog steeds veel aan heeft. ‘De adviseurs binnen LiveWIRE zijn zelf ook allemaal “ondernemers”’, verklaart Eliane. ‘Daardoor kunnen ze je adviseren vanuit kennis én eigen ervaring.’

[Wat heeft deelname aan LiveWIRE je opgeleverd?]

Versnelde groei dankzij exposure en netwerk

De deelname aan LiveWIRE heeft haar onderneming een groeispurt opgeleverd. Eliane: ‘Dankzij de enorme exposure kwam mijn bedrijf ineens in beeld bij prominente mensen uit de industrie die voorheen nog nooit van me gehoord hadden.’ Ook de directe contacten die ze kon leggen met potentiële partners en afnemers binnen het LiveWIRE-netwerk zorgden ervoor dat haar ondernemerschap in een stroomversnelling raakte.

Sinds haar deelname aan LiveWIRE is haar bedrijf gegroeid van twee medewerkers naar zeven vaste medewerkers en meerdere salesagenten en distributeurs. Ze heeft inmiddels twee productlijnen met producten in verschillende marktsegmenten en is actief in meerdere landen. Over haar toekomst is Eliane glashelder: ‘Marktleider zijn in elektrostatische luchtzuivering in verschillende segmenten.’

[Waarom moet je als ondernemer meedoen aan LiveWIRE?]

LiveWIRE volgens Eliane Khoury:

LiveWIRE in één zin:

LiveWIRE versterkt je als persoon en als ondernemer.

3 redenen om mee te doen:

  • Geweldige exposure binnen een interessante doelgroep

  • Gevestigd professioneel netwerk van ondernemers en adviseurs

  • Steengoede masterclasses

3 tips om er het meeste uit te halen:

  • Luister goed naar alle tips, maar wees selectief met wat je uitvoert.

  • Vraag door om een standaardadvies specifieker te maken voor jou.

  • Zet NOOIT je persoonlijke drive opzij.

Gouden tip om te winnen:

  • Geloof in jezelf en in je team.

image description