Kandidaten

DEAM

Artsen kunnen om een hoekje kijken!

Bij kijkoperaties in de buikholte maken artsen een kleine opening in het lichaam. Met smalle stangetjes, waaraan bijvoorbeeld snijapparatuur is bevestigd, kunnen dan operaties worden uitgevoerd. Het voordeel van kijkoperaties is dat artsen geen grote opening (en dus wond) hoeven te maken. Het nadeel is dat de stangetjes waarmee gewerkt wordt niet flexibel zijn, waardoor artsen in hun handelen beperkt zijn.

DEAM is eigenaar van een gepatenteerd buigmechanisme, waardoor er bij kijkoperaties bochten kunnen worden gemaakt. Artsen kunnen hierdoor ‘om een hoekje knippen’. De mogelijkheden van kijkoperaties nemen hierdoor aanzienlijk toe. Artsen die de nieuwe technologie hebben uitgetest zijn zeer enthousiast. Dankzij de innovatie van DEAM worden kijkoperaties simpeler, sneller en veiliger. En dat is in het voordeel van de patiënt, die na een kijkoperatie sneller herstelt en eerder naar huis mag dan bij gewone operaties.

Het bedrijf heeft drie eigenaren. Eén tekende voor de omzetting van concept naar product, een ander − afkomstig uit de medische technologische branche − voerde succesvolle onderhandelingen met een Amerikaans bedrijf. Deze partner was bereid risicodragend te investeren en gaat medische producten ontwikkelen op basis van de DEAM-technologie. DEAM stelt zijn technologie in licentie beschikbaar. In 2007 moeten de nieuwe producten op de markt komen.

In eigen beheer ontwikkelt DEAM nu ook producten voor de cardiologische markt. Door stuurbare instrumenten wordt het gemakkelijker om te manoeuvreren in het kronkelige vatenstelsel van het hart. Ook concentreert DEAM zich op toepassingen voor oogheelkunde, urologie en neurologie. Binnen LiveWIRE ondersteunde Syntens onder meer bij het verkrijgen van subsidies. DEAM is gevestigd in Amsterdam, heeft drie aandeelhouders en twee mensen in de onderneming.

image description