Kandidaten

Ephicas

Gevleugelde vrachtwagens

In de transportsector drukken hoge brandstofkosten zwaar op de bedrijfsresultaten. Daarom zijn diverse innovatieve oplossingen bedacht om het gemiddelde brandstofverbruik per vrachtwagen te laten afnemen. Zo wordt elke trekker (het voorste deel waarin de chauffeur zit) tegenwoordig voorzien van aërodynamische hulpstukken die de luchtstromen langs de oplegger van de vrachtwagen leiden. Dit levert aanzienlijke brandstofbesparingen op. Ephicas richt zich specifiek op de oplegger (het achterste deel waarin goederen worden vervoerd) en ontwikkelde de Side-Wing, een aërodynamisch hulpmiddel  voor opleggers waarmee de totale luchtweerstand van vrachtwagens verder wordt verminderd. De Ephicas Side-Wing levert een extra gemiddelde brandstofbesparing op van 10%. 

Vliegtuigtechnologie

Gandert Van Raemdonck, ingenieur in de aërodynamica en oprichter van Ephicas, paste bij de ontwikkeling van de Ephicas Side-Wings kennis toe uit de vliegtuigtechnologie, vandaar de naam Side-Wings. Van Raemdonck: ‘De Ephicas Side-Wings zijn opgebouwd uit een dunwandige plaat en een gepatenteerde aërodynamisch gevormde constructie.’ Samen met zijn broer, die verantwoordelijk is voor de constructie en de productie van de Side-Wings vond Van Raemdonk de juiste partners voor het bouwen van de mallen en de eindproductie. De verkoop blijft in eigen handen. Van Raemdonck: ‘Concurrerende producten leveren aantoonbaar lagere brandstofbesparingen op. Daarom benaderen wij o.a. trailerbouwers om ze bekend te maken met ons product. Als elke oplegger zou worden voorzien van onze Side-Wings zou dat miljoenen liters diesel per jaar schelen. Gemiddeld  hebben klanten de Ephicas Side-Wings in een tijdsbestek van één à twee jaar terugverdiend. Businessplan

Bij het opstellen van het businessplan heeft Ephicas zich laten adviseren door de adviseurs van LiveWIRE. Van Raemdonck: ‘De LiveWIRE coach heeft ons waardevolle ondersteuning geboden bij het opstarten van onze organisatie, zowel strategisch als inhoudelijk, bijvoorbeeld bij het opstellen van ons businessplan. Via Syntens zijn wij in contact gekomen met bancaire investeerders waardoor we ons product goed in de markt kunnen zetten’.

image description