Kandidaten

Evening Breeze

Koel hemelbed bespaart kostbare energie

Hotels in de tropen vreten stroom. Die gaat grotendeels op aan airco’s. Een gekoeld hemelbed bespaart veel energie, maar ligt bovenal erg lekker.

Een lekkere koele kamer is een must voor hotels in warme vakantieoorden. Dus draaien de airco’s er op volle kracht. Het gevolg: een torenhoog energieverbruik. Dat kan niet meer in deze tijd. Energie is met de hoge olieprijzen schreeuwend duur. Bovendien zorgen die airco’s voor heel wat CO2-uitstoot.

60% minder

Evening Breeze uit Den Haag bedacht een hemelbed met ingebouwde airco. Een geruisloze koeler koelt en filtert de lucht, en blaast deze zachtjes over het bed. De gekoelde lucht blijft hangen onder de klamboe. Door niet meer de hele kamer te koelen maar alleen het bed wordt 60% energie bespaard. Dat tikt lekker aan: in tropische resorts komt 80% van het energiegebruik in hotelkamers voor rekening van airco's.

Comfortabel

Evening Breeze wil niet alleen een klimaatvriendelijk bed, het moet ook lekker en comfortabel liggen. De ondernemers hebben daarom veel tijd in het ontwerp gestoken. Door er een hemelbed van te maken, krijgt het bed allure en wordt het extra aantrekkelijk voor vakantieresorts. De bediening van de airco is stijlvol maar met opzet eenvoudig. De cooler onder het bed wordt in Nederland gemaakt, de rest zoveel mogelijk in de tropen zelf. Zo ondersteunt Evening Breeze de lokale economie.

Antillen

In 2007 zijn vijf bedden geïnstalleerd, alle in vakantieresorts. Na kleine productverbeteringen wil Evening Breeze in 2008 minimaal 100 bedden afzetten. Binnen LiveWIRE hielp Syntens het bedrijf met een innovatie-actieplan en bij het aanvragen van subsidies. Bijzonder is dat Evening Breeze onder meer geld krijgt van de Antilliaanse overheid, die duidelijk toekomst in het bed ziet.

image description