Kandidaten

EXO-L

Innovatieve enkelband voor sporters

Log EXO-LEen enkelblessure door verzwikking kan je sportcarrière verpesten. De EXO-L Enkelband zorgt dat de beweging die deze blessure veroorzaakt niet meer gemaakt kan worden. De EXO-L Enkelband wordt op maat gemaakt en alleen om de enkel gedragen, niet in de schoen. Hierdoor belemmert hij de sporter niet tijdens het bewegen.

Afstuderen op je enkel
Marcel Fleuren kan weer vier keer per week voluit sporten. Dat was tot voor kort wel anders. Sinds zijn debuut bij de F’jes moest hij zijn fanatisme op het voetbalveld regelmatig met een enkelblessure bekopen. En rond het begin van zijn studententijd volgden verschillende hevige blessures elkaar zo snel op dat zijn huisarts hem aanraadde om helemaal te stoppen met sporten. Een harde realiteit voor een sportman in hart en nieren. Toen het afstudeeronderzoek voor zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft voor de deur stond, was het ook niet verwonderlijk dat hij ervoor koos om zijn kennis van productontwikkeling los te laten op zijn grootste frustratie: zijn enkel.

Pitchfilm


Bindweefselband aan de buitenkant
Tijdens de master van zijn studie had Marcel veel vakken gevolgd op het gebied van anatomie en biomechanica. ‘Bij deze vakken leer je hoe het lichaam in elkaar zit en hoe je daar producten voor kunt ontwerpen’, begint Marcel. ‘Ik begon in te zien dat het mogelijk was om een product te ontwikkelen dat de sporter beter zou ondersteunen dan enkeltape of een brace.’ In het half jaar dat daarop volgde, analyseerde hij de eigenschappen van de blessurebeweging. Zo kon hij exact vaststellen bij welke kracht en bij welke beweging een enkelblessure ontstond. Vervolgens begon hij met het maken en testen van prototypes. De best werkende oplossing bleek bijna een kopie te zijn van het bindweefselbandje dat in je voet zit. De naam EXO-L(igament) verwijst daar ook naar: enkelband aan de buitenkant.

Revolutie in vastzittende markt
De EXO-L Enkelband bestaat uit een 3D-geprinte externe enkelband die met een koord aan de buitenzijde van de schoen bevestigd wordt. Zodoende wordt de zwikbeweging opgevangen voordat er schade ontstaat. De externe enkelband wordt door middel van een 3D-scan van de enkel geheel op maat gemaakt, zodat hij comfortabel zit en optimaal werkt. ‘De EXO-L is een revolutionaire nieuwkomer in een markt waar al zestig jaar nauwelijks wordt geïnnoveerd’, lacht Marcel. ‘Tot nu toe was fixatie van het enkelgewricht de enige oplossing voor het sporten met of voorkomen van enkelblessures.’ Steeds meer sporters stoppen dan ook met braces en tape en stappen over op de EXO-L Enkelband. ‘Ik hoop dat het met het gebruik van preventieve enkelbescherming net zo gaat als met de helm in de wielersport’, zegt Marcel. ‘Dan is het niet meer de vraag óf je wat gebruikt om je enkels te beschermen, maar wát je gebruikt. Dan is de keuze voor de comfortabele EXO-L natuurlijk zo gemaakt.’

EXO-L
Marcel Fleuren

Klaar voor LiveWIRE
Toen Marcel zich in 2014 probeerde in te schrijven voor de Shell LiveWIRE Award, was hij nog niet ver genoeg. Nu kwam hij door de selectie en staat hij in de halve finale. Marcel: ‘Ik hoop dat LiveWIRE de kennis en de publiciteit brengt waarmee de EXO-L weer een flinke stap kan maken.’

image description