Kandidaten

Holland Container Innovations

Vol of vouwen

Handelsstromen zijn nooit helemaal in balans, dus vervoeren schepen veel lucht. Holland Container Innovations komt met de oplossing: een opvouwbare container.

In het vak ‘Turning technology into business’ kijken studenten van de TU Delft of er handel zit in patenten van de universiteit. Zo kwamen Peter Brouwer, Wouter Moorlag, Gunawan Kusuma en Simon Bosschieter in aanraking met het idee voor een opvouwbare zeecontainer. Bosschieter: “We zagen dat het een geweldige commerciële potentie had.”

De leegstand van zeecontainers is enorm. Eén op de vijf containers die de Rotterdamse haven in 2008 verwerkte, had geen lading. Ze gingen op weg naar Azië of werden eerst opgeslagen. Vooral Europese en Amerikaanse havens kampen met hetzelfde probleem. Kosten: 20 miljard per jaar.

Snel terugverdiend
Holland Container Innovations patenteerde samen met de TU Delft twee aanpassingen aan het oude ontwerp en hebben nu een container die zich simpel en snel laat opvouwen tot een kwart van zijn formaat. De HCI-container zal ongeveer twee keer zo duur worden als een gewone, maar reders verdienen dat in anderhalf jaar terug.
In 2010 wil HCI een prototype laten certificeren en testen. Daarna ligt de markt open. Jaarlijks worden er drie miljoen nieuwe containers gemaakt, maar Bosschieter laat zich nog niet verleiden tot prognoses. “We willen geen valse verwachtingen wekken.”

HCI werkt vanuit de incubator YES!Delft, maar maakt ook gebruik van de hulp van LiveWIRE/Syntens. Bosschieter vindt die heel praktisch. “Schrijven we een marketingplan, dan komt Syntens met suggesties. Ze hebben ook geholpen met het aanvragen van subsidies en een banklening. Voor dat soort zaken hebben ze een heel bruikbaar netwerk.”

image description