Kandidaten

Innofuse

Betere dosering van medicatie bij couveusebaby's dankzij nieuwe infuuslijn

Couveusebaby's vormen zonder twijfel één van de meest kwetsbare groepen. Huidige methodes van medicatietoediening gaan uit van parallelle toediening van meerdere medicijnen. Hierbij ontstaan in de praktijk drukverschillen, die leiden tot afwijkingen in dosering. Innofuse heeft een disposable infuuslijn ontwikkeld, die medicatietoediening bij couveusebaby's nauwkeuriger en veiliger maakt. Het resultaat is een significante verbetering van de patiëntveiligheid.

Pitchvideo

Couveusebaby's krijgen vaak wel zeven tot acht verschillende medicijnen toegediend. Daarnaast moet er ook nog voeding worden ingebracht via de bloedbaan. "Bij baby's is het niet mogelijk om te ontkomen aan een gecombineerde toediening van medicatie," legt Brechtje Riphagen van Innofuse uit. "De aders zijn nog zo klein, dat deze geen infuus aankunnen. Om die reden kan er maar op één punt een infuus worden ingebracht, via de navelstreng."

Risico van hersenbeschading reduceren

Op dit moment krijgen couveusebaby's medicatie toegediend met een infuuslijn die bestaat uit een centrale lijn met meerdere vertakkingen. Deze manier van toediening leidt met de huidige infuussystemen tot grote afwijkingen in dosering (tot 50%) en lange wachttijden (tot 2 uur) voordat een medicijn de patiënt bereikt. "Dit kan leiden tot hersenbeschadiging," aldus Riphagen, die tijdens haar studie biomedische technologie in 2009, in het kader van een afstudeeropdracht, onderzoek deed naar de betrouwbaarheid van infuussystemen. Haar onderzoek en aanbevelingen werden beloond met het toekennen van de FWG scriptieprijs 'Innovaties in de zorg' en de ZonMW Implementatieprijs.

Minder fluctuatie

Het winnen van de prijs stimuleerde de deelneemster aan de Shell LiveWIRE Award om zelf de ontwikkeling van een verbeterd doseringssysteem ter hand te nemen. In samenwerking met het UMC Utrecht, Pontes Medical, Van Dijk 3DE en PM Consultancy slaagde Riphagen er in om een sterk verbeterde infuuslijn te ontwikkelen. Net als de huidige infuuslijnen kent ook de infuuslijn van Innofuse het karakter van een disposable, dat bedoeld is voor eenmalig gebruik, en na 96 uur wordt vervangen. Riphagen: "Door een slimme innovatie ontstaat er veel minder fluctuatie bij de medicijntoediening."

Positieve testresultaten

Testresultaten van het ontwikkelde prototype in een simulatieomgeving bevestigen het gelijk van Riphagen. Deze resultaten laten een afname zien in fluctuaties (60-100% verbetering) en een aanzienlijke verkorting van de wachttijd (25-75% snellere toediening). "Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen van een klinische test in 2014 bij het UMC Utrecht." Tijdens deze test wordt het effect van het gebruik van de Innofuse-infuuslijn op patiënten getest. "Als deze klinische validatie succesvol verloopt, verwacht ik in 2015 de marktintroductie.

 Oriëntatie op afzetmogelijkheden

De bedenkster van de nieuwe infuuslijn is recent de eerste gesprekken gestart met distributeurs van medische disposables. "Het is waarschijnlijk dat wij zelf de distributie en sales voor Nederland gaan doen en daarnaast partnerships aangaan met bestaande partijen om de rest van de wereld te bedienen." Daarnaast kijkt Riphagen naar de mogelijkheden om de Innofuse-infuuslijn in licentie te geven bij een bestaande producent van infuuslijnen. De deelneemster aan de Shell LiveWIRE Award is trots op hetgeen tot nu toe bereikt is. "Dit is uitsluitend mogelijk geweest dankzij de goede samenwerking met alle projectpartners," zo benadrukt Riphagen het belang van samenwerking om innovatie in de zorgsector mogelijk te maken. Om dezelfde reden is de jonge onderneemster blij met de nominatie voor de Shell LiveWIRE Award. "LiveWIRE opent deuren voor mij en brengt me in contact met investeerders en mede-ondernemers."

image description