Kandidaten

Symbid

Wereldwijde financiering voor lokale ideeën

Korstiaan Zandvliet en Robin Slakhorst kozen in 2007 voor een studie Entrepeneurship & New Business Venturing aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Zij beschouwden hun studiekeuze als de ideale voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap. Groot was dan ook hun verbazing toen alle studiegenoten uiteindelijk in een loondienstfunctie terecht kwamen. Een gebrek aan financieringsmogelijkheden bleek de ondernemersdroom van veel afgestudeerde ondernemers in spé in de weg te staan. Het bracht Zandvliet en Slakhorst op het idee om een crowdfundingplatform op te richten, waarmee start-ups en MKB-bedrijven kapitaal kunnen aantrekken.


“Het gebruik van social media heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Starters ondervinden als gevolg van de huidige economische situatie steeds meer problemen bij het vinden van financiering. En crowdsourcing is wereldwijd een hot topic,” zo verklaart Korstiaan Zandvliet, mede-oprichter van Symbid, het idee om een crowdfundingplatform te starten. Bedrijven kunnen hun businessidee op Symbid.com plaatsen en hun investeringsbehoefte aangeven, evenals het percentage van de aandelen dat ze bereid zijn aan te bieden aan investeerders. Investeerders kunnen vanaf twintig euro direct investeren in het eigen vermogen van een start-up of van een bestaande onderneming.

Complexe fiscaal-juridische constructie

“Ondernemers kunnen zo kapitaal aantrekken zonder een schuld aan te gaan. Investeerders kunnen op deze manier aandeelhouder worden, met stemrecht, recht op dividend en de mogelijkheid om hun aandeel te verkopen,” aldus Zandvliet. “Doordat de investeerders hun aandeel uiteindelijk kunnen verkopen tegen een hogere prijs dan waarvoor zij het gekocht hebben, profiteren zij van waardecreatie.Zo eenvoudig als het basisprincipe van Symbid is, zo complex is de uitwerking. De oprichters van Symbid ontwikkelden in samenspraak met gespecialiseerde partners een vernuftige fiscaal-juridische constructie , die als niet vergunningplichtig werd beoordeeld door de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. “Om te voorkomen dat ondernemers te maken krijgen met een grote hoeveelheid kleine investeerders, worden alle investeerders gebundeld in een intermediaire entiteit (een coöperatie), waarmee ze toetreden als één aandeelhouder,” legt Zandvliet uit. “Dankzij deze constructie krijgen alle investeerders indirecte zeggenschap en kunnen alle transacties online worden afgehandeld. Alleen de ondernemer hoeft de gang naar de notaris te maken zodra de gewenste funding gerealiseerd is.”

Whitelabel versie

Direct na hun investering krijgen gebruikers toegang tot een besloten online community, waarbinnen zij met andere aandeelhouders en met de ondernemer kunnen communiceren. Zandvliet en Slakhorst bedachten ook een white label-versie van hun investeringsplatform en wisten hier ondermeer partners als Sprout, MKB Servicedesk en MKB Nederland voor te interesseren. “Alle versies hebben weliswaar hun eigen look and feel, maar zijn aan de achterkant met elkaar verbonden.” Zandvliet is blij met de betrokkenheid van Syntens. “Samen met innovatieadviseur Raoul Rossou hebben we met succes een beroep gedaan op de prepare2start regeling. Mede dankzij deze extra financiën rollen we ons initiatief nu uit naar Duitsland en op korte termijn naar Engeland, België en Scandinavië.”

Internationale ambitie

“Daarnaast is het prettig dat Syntens veel technostarters op Symbid wijst als interessant alternatief voor het aantrekken van kapitaal.” Symbid zocht via Syntens contact met de organisatie van Shell LiveWIRE. “Veel deelnemers aan het Shell LiveWIRE programma hebben een financieringsbehoefte. Wij zien dan ook prima samenwerkingsmogelijkheden.” Nadat de website in april live ging, telt het platform op dit moment circa 300 ondernemers die via Symbid op zoek zijn naar financiering. Investeerders hebben voor circa 80.000 euro ingetekend. Het businessmodel van Symbid is dat van een transactieplatform; Symbid ontvangt 3% van het geïnvesteerde bedrag en een fee van 5% zodra de investeringsbehoefte volledig is ingevuld. Ambitie kan de jonge ondernemers niet worden ontzegd. Zandvliet: “Wij willen wereldwijd de belangrijkste speler worden op het gebied van crowdfunding.”

 

image description