Kandidaten

Villagepump

Een eenvoudige oplossing voor het tekort aan schoon drinkwater

Logo Villagepump

De Villagepump 500 is een waterzuiveringsapparaat dat schoon drinkwater voor iedereen garandeert. De Villagepump 500 zuivert maximaal 500 liter water per uur, zonder gebruik van chemicaliën en volledig op handkracht.

Schoon en veilig drinkwater

Het systeem filtert alle bacteriën en virussen uit het water die ziektes als diarree, dysenterie, cholera en hepatitis veroorzaken. Er wordt gebruik gemaakt van een gecertificeerd, ultrafiltratie membraan (proven technology, afkomstig van het Nederlandse bedrijf X-Flow, tegenwoordig Pentair). Om te voorkomen dat dit membraan verstopt raakt, wordt tijdens het pompen steeds een kleine hoeveelheid schoon water in een drukvat opgeslagen. Zodra een bepaalde hoeveelheid water, en dus een bepaalde druk, is bereikt, wordt de waterkringloop omgedraaid en wordt het membraan met grote kracht schoon gespoeld.

Op dit automatisch werkende back-wash ("terugspoel”) systeem is octrooi verleend in een groot aantal landen in de wereld. De Villagepump is geschikt voor water afkomstig uit rivieren, meren, opslagtanks, putten en bassins, is met name bedoeld voor ontwikkelingslanden en wordt geproduceerd in Nederland. De villagepump werkt met oppervlaktewater, wat de installatie goedkoper maakt dan andere systemen en wordt momenteel in Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gebruikt.

Pitchfilm

Joost de Waard

Is de Villagepump volgens jou de meest innovatieve oplossing? Bekijk de overige genomineerden en stem op jouw favoriete LiveWIRE Rising Star van 2016!

image description