Kandidaten

Watter B.V.

Een duurzaam alternatief voor gangbare schadelijke desinfectievloeistof

High tech in zo’n toegankelijke vorm, dat je bijna vergeet dat het hier om een van de beste bacterie killers gaat! Het Drentse bedrijf Watter B.V. is het levende bewijs dat idealisme prima samen gaat met zakelijk instinct en ambitie. De tweelingbroers Arjan en Alfred Koop woonden en werkten meer dan vijf jaar in Oost-Europa, waar ze kennis maakten met de ECA-techniek. 'Electrical Chemical Activation' is afkomstig uit de Sovjet-Unie, die dit in de jaren zeventig ontwikkelde voor het Russische ruimtevaartprogramma. De twee broers perfectioneerden de techniek en besloten in 2008 om het product in de markt te zetten, dit als duurzame oplossing voor sanitaire problemen in ontwikkelingslanden. Alfred vertelt enthousiast: “Door middel van enkel water, zout en elektriciteit kan met een Watter-machine op locatie eenvoudig een veilig, duurzaam desinfecterend middel worden geproduceerd. Ook in onze eigen welvaartsomgeving kunnen de problemen met legionella, salmonella en de MSRA-bacterie eenvoudig worden opgelost.” 

De nieuwe Watter-technologie werd geaccrediteerd door TNO. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) testte EO-Watter en constateerde dat het beter, veiliger, duurzamer en dus milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld bleekmiddel. “Met 25 kilo zout kan zo'n 4000 liter desinfecteervloeistof worden geproduceerd”, rekent Koop voor. “En we zijn de techniek nog verder aan het perfectioneren. Zo is de hoeveelheid zout die nodig is om een bepaalde hoeveelheid EO-Watter te produceren al gehalveerd. Vergelijk het maar met een dieselmotor, die ook elk jaar krachtiger en stiller wordt.”

Toepassing van de Watter-technologie is denkbaar in diverse sectoren, bijvoorbeeld in de medische, industriële, en agrarische sector of in de horeca. Echter, de grootste afzetmarkt van Watter bestaat vooralsnog uit derdewereldlanden waar grote internationale hulporganisaties, zoals de WHO en de UNDP vooral interesse tonen om beschikbaarheid te creëren voor dit duurzaam, desinfecterend middel. “Zout en water zijn vrijwel overal beschikbaar, ook in derdewereldlanden. Door drinkwater of medische instrumenten goed te desinfecteren, kunnen talloze infectieziekten worden bestreden”, legt Koop uit. 

Op dit moment is Watter actief in Gambia, Burundi, Uganda, Kenia, Vietnam en China. “Verder zijn de mogelijkheden eindeloos”, laat de mede-eigenaar weten. “Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, gezondheidscentra, veehouderijen of kassen in Europa en elders. Iedereen die zich in het product verdiept, ziet meteen de voordelen van Watter in.”

image description