Kandidaten

Xilloc Medical B.V.

Patiënt specifieke schedelimplantaten tussen de oren krijgen

Het repareren van schedeldefecten is een zeer complexe aangelegenheid. Het handmatig vormen, boetseren en fixeren van standaardmateriaal om schedeldefecten te dichten vergt veel vakmanschap van de chirurg. Desalniettemin leiden de lange, complexe operaties veelal tot een slecht esthetisch resultaat. Een aantal hersteloperaties is over het algemeen onvermijdelijk om het aangezicht van de patiënt enigszins te vervolmaken. Xilloc Medical B.V. uit Maastricht was betrokken bij de ontwikkeling van een technologie om met behulp van een 3D-printer patiënt specifieke implantaten op maat te maken voor het vervangen van delen van het menselijk skelet.

De oprichter van Xilloc Medical, Maikel Beerens, wijde in 2006 zijn thesisproject aan patiënt specifieke implantaten. Dit deed hij voor IDEE, het ingenieursbureau voor hightech medische instrumenten van de Universiteit Maastricht. In samenwerking met de afdelingen Plastische Chirurgie, Mondziekte Kaak- en Aangezichtschirurgie en IDEE ontwikkelde Beerens een methodiek uit voor het preoperatief ontwerpen en produceren van patiënt specifieke implantaten. Hierbij werd voor het eerst in de wereld een 3D-printtechnologie gebruikt als de ultieme manier om patiëntspecifieke implantaten te vervaardigen.

Lagere ziektekosten

“De basis voor het ontwerp van elk individueel implantaat vormt steeds een computer tomografie scan van de patiënt,” legt Beerens uit. “Omdat het patiëntspecifieke implantaat op maat is gemaakt voor de patiënt past het precies. Dit komt vooral ten goede aan de patiënt, omdat er geen esthetische hersteloperaties meer nodig zijn," aldus Beerens. “Omdat de operatie sneller kan worden uitgevoerd en er minder operaties nodig zijn, bespaart deze methode ziekenhuizen en verzekeraars bovendien veel geld.” Implantaten worden gemaakt van drie verschillende materialen, te weten van titanium en van twee polymeren. Twee ervan, titanium en één van de twee polymeren worden door Xilloc met behulp van 3D-printtechnologie geproduceerd.

Internationale belangstelling

Om maximaal in te spelen op de groeiende marktvraag buiten Maastricht University Medical Center is circa 1,5 jaar geleden vanuit Maastricht Instruments B.V. Xilloc Medical als spin-off bedrijf opgericht met Beerens aan het hoofd. Naast het inregelen van de bedrijfsprocessen en het produceren van de implantaten vroegen het schrijven van een businessplan en het vinden van investeerders aanvankelijk veel aandacht van oprichter Beerens. Via Enterprise Europe Network,het internationale netwerk van Syntens kwam Xilloc in contact met meer dan tien Europese bedrijven, die op enige wijze geïnteresseerd waren in een partnership met de veelbelovende start-up uit Maastricht. Beerens is nog volop in gesprek met de mogelijke partners. “Met één van hen, een Italiaans bedrijf, zijn we van plan samen een 3D-printer te bouwen.

Bekendheid opbouwen

De deelnemer aan de Shell LiveWIRE Award competitie stopt veel energie in het tussen de oren krijgen van de 3D-printtechnologie binnen de doelgroep artsen.Door Google Adwords slim in te zetten, probeer ik binnen het aandachtsveld te komen van artsen, die zich veelal via internet oriënteren op zoek naar leveranciers van implantaten.” Daarnaast is Beerens dankzij aansprekende resultaten inmiddels een veel gevraagd spreker op congressen. Zo werd op 1 juni met succes een complete onderkaak vervangen door een met de 3D-printer vervaardigd patiëntspecifiek implantaat. Dit was een wereldprimeur.

De jonge ondernemer hoopt over 3 jaar zo’n 300 patiënten te hebben geholpen aan een hogere kwaliteit van leven, zowel binnen Europa als intercontinentaal. “Ik ben nu al in gesprek met de oprichter van een intercontinentale ziekenhuisketen. Hij is erg geïnteresseerd in onze oplossing.”

 

image description