Over livewire

LiveWIRE international

Sinds 1982 inspireert LiveWIRE wereldwijd aspirant-ondernemers tot het starten van een eigen onderneming

Het LiveWIRE-programma vindt zijn oorsprong in Strathclyde (Schotland), waar het in 1982 door Shell is geïntroduceerd. In een tijd van grote werkloosheid waren er minder instapbanen voor jonge mensen en zetten ambitieuze starters steeds vaker een eigen bedrijf op. Shell heeft toen het initiatief genomen om jongeren in de leeftijd tussen de 16 en 30 jaar te steunen in hun poging een baan voor zichzelf te creëren. Tevens wilde Shell dat deze ondernemers een voorbeeld voor anderen konden zijn. Daarom bedacht ze de 'LiveWIRE Young Enterpreneur Award' (YEA): een prijs voor het beste ondernemingsplan. De YEA moest jongeren stimuleren om na te denken over het starten van een eigen bedrijf.

Na het succesvolle project in Strathclyde werd het programma binnen drie jaar uitgebreid tot heel Engeland. LiveWIRE werd uitgebreid door ‘persoonlijke coaching’ toe te voegen aan het programma. Dankzij LiveWIRE ontstond een regionaal netwerk van vrijwilligers die de startende ondernemers begeleidden.

Na Engeland, startte LiveWIRE in Australië, Chili, Hongarije, Zuid-Afrika en Oman. In 1997 werd Nederland het zevende land met een eigen LiveWIRE-programma. In 1998 werd liveWIRE International opgericht om het LiveWIRE-programma in andere landen te promoten. Het Shell LiveWIRE programma is actief in 14 landen wereldwijd waaronder Engeland,  Italië, Nigeria, Zuid-Afrika, Argentinië, Egypte, Brazilië, Pakistan en Indonesië. Ruim 9 miljoen ondernemers zijn inmiddels geholpen door het Shell LiveWIRE programma voor ondernemers.

Sinds 1982 inspireert het project wereldwijd ruim 200.000 aspirant-ondernemers tot het starten van een eigen onderneming. De ondersteuning die LiveWIRE biedt is gerelateerd aan de specifieke omstandigheden van het desbetreffende land. Een compleet overzicht van alle programma’s en succesverhalen is te vinden op de internationale LiveWIRE-site.

image description